Mingelröster om den nya patientlagen
Vid årsskiftet började en ny patientlag att gälla, vars syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. NetdoktorPro passade på att fråga några läkare i Almedalen om de känner till den nya lagen.
Gösta Eliasson, allmänläkare, Falkenberg
–Jag måste erkänna att jag inte har så bra koll på den nya patientlagen. Vi har inte haft någon utbildning på min arbetsplats, men jag känner att det är upp till varje läkare att själv läsa på om vad patientlagen innebär.
Det brukar ta tid att implementera nya lagar, så jag känner mig inte orolig över att få läkare saknar kunskap i dagsläget. Det kommer troligtvis med tiden.
Peter Odebäck, specialistläkare i allmänmedicin, Mariestad
– Mina kunskaper om den nya lagen är bra. Eftersom jag arbetar som medicinsk rådgivare satte jag mig in i patientlagen i ett tidigt skede. Men jag tycker det är ganska märkligt att det behövs en lagstiftning för att sjukvården ska informera patienten om sina rättigheter inom vården.
Filippa Nyberg, hudläkare och VD för Svenska Läkaresällskapet, Stockholm
–Jag har inte så bra kunskaper om vad den lagen innebär. Det skulle behövas tydligare strukturer för att uppmärksamma professionen om ny information av det här slaget, något som tyvärr saknas inom många verksamheter idag.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
Förskrivningen av antibiotika ökar något
Förskrivningen av antibiotika ökade något under förra årets första kvartal, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
-
Stopp för pappersrecept från och med maj
Från och med 10 maj kommer alla recept på läkemedel skrivas ut elektroniskt. Det meddelar Läkemedelsverket.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.