Sömnproblem - en av de fem vanligaste orsakerna till läkarkontakt
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Sömnproblem rankas bland de fem vanligaste orsakerna till patient- läkarkontakt och till läkemedelsförskrivning på en allmänläkarmottagning. En allmänläkare beräknas ha ungefär en patientkontakt om dagen där sömnproblem föreligger.
Ungefär en tredjedel av befolkningen har sömnproblem av och till och förekomsten ökar med stigande ålder hos både män och kvinnor. Jämfört med män, anger kvinnor oftare att de lider av sömnbesvär.
Sömnbesvär vanligare hos kvinnor
Det är 40-50 procent vanligare att kvinnor drabbas av sömnproblem. Men varför är det så?
– Orsaken är inte helt klarlagd men hypotesen är att kvinnors större engagemang i familjefrågor och kanske också att de har längre total arbetstid, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Morgondagens stress stör sömnen
Stress är den vanligaste orsaken till sömnproblem följt av arbetstider, boendemiljö och om man har små barn hemma. Det är morgondagens stress som stör sömnen, inte dagens avverkande stress, brukar Torbjörn Åkerstedt säga.
– Ja, avverkad stress innebär att vi bränner mer energi i hjärnan och behöver mer påfyllnad, det vill säga djupare och bättre sömn. Om stressen däremot hänger kvar in på natten med eventuell oro för morgondagen så kommer den fysiologiska aktiveringen att störa sömnen.Sömnen kräver fysiologisk nedvarvning, det vill säga sänkt ämnesomsättning.
Sömnproblem – ett folkhälsoproblem
Med sömnsvårigheter menas otillräcklig eller inadekvat sömn som gör att man inte känner sig utvilad. Det i sin tur kan leda till nedsatt funktionsnivå på dagtid i form av trötthet, humörsvängningar och minskad prestations- och koncentrationsförmåga.
Då en tredjedel av Sveriges befolkning till och från har sömnproblem, kan man då kalla sömnproblem för ett folkhälsoproblem?
– Absolut! Minst 10 procent av alla svenskar har klara sömnstörningar och störd sömn leder till sjukdom. Bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, utbrändhet, depression etc.
Generellt sett ökar problemet i den industrialiserade delen av världen. Människors egna förväntningar och ambitioner att förverkliga sig själva gör att den som är sårbar inte orkar med i det alltmer accelererande tempot i samhället.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.