Tar ronden hänsyn till patientens integritet?
Den traditionella ronden med flerbäddsrum kan inskränka på patientens rättsliga skydd till personlig integritet. Ronden kan behöva genomföras på andra sätt för att värna om patientuppgifter, menar Ulrika Sandén som är universitetslektor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Fortbildning för läkare
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Ulrika Sandén arbetar vid Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete, Örebro universitet, och till vardags undervisar hon bland andra läkarstudenter i medicinsk rätt. Hon är en av föreläsarna i symposiet som berör den traditionella ronden i ett flerbäddsrum.
– Vid en sådan rond diskuteras patientens hälsotillstånd och andra personliga förhållanden medan det finns övriga patienter i salen. Det innebär att "medpatienter" kan lyssna till vad som sägs om den patient som för tillfället rondas, säger Ulrika Sandén.
Upplägget med den traditionella ronden väcker därmed frågor om det rättsliga skyddet för patientens personliga integritet.
– En viktig aspekt är den grundläggande skyldigheten för såväl vårdgivare som hälso- och sjukvårdspersonal att visa patienten omtanke och respekt.
Patienten ska ge samtycke
Hon betonar att sjukvårdspersonalen har skyldighet att iaktta sekretess och tystnadsplikt. Men med dagens upplägg av ronden kan patientuppgifter enkelt röjas för utomstående som befinner sig i samma rum. Frågan är under vilka förutsättningar ett sådant röjande är tillåtet?
Som huvudregel krävs att patienten samtycker till att uppgifter om honom eller henne diskuteras när andra patienter är närvarande i salen, menar Ulrika Sandén.
– Utifrån ett integritetsperspektiv talar starka skäl för att ordna ronden på ett annat sätt än att genomföra den i närvaro av andra patienter.
Hon nämner att Kungälvs sjukhus har ett bra upplägg på ronden, där får patienten träffa sitt vårdteam i ett enskilt rum. En sådan rutin överensstämmer väl med grundläggande principer inom hälso- och sjukvården, som respekt för patientens integritet.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.