Urtikaria drabbar individer i alla åldrar
Hallå där Maria Bradley, docent och överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, tillika NetdoktorPros expert på hudsjukdomar.
Vad är nässelutslag, urtikaria, för typ av sjukdom?
– Urtikaria karaktäriseras av röda, upphöjda hudutslag och kvaddlar som kliar. De bildas väldigt snabbt, redan inom några minuter, och kan kvarstå upp till 24 timmar.
Urtikaria delas in i akut eller kronisk form, varav den sistnämnda definieras av att sjukdomsbilden kvarstår i minst sex veckor. Men många lever med symtomen betydligt längre än så, det kan handla om flera år. Vissa patienter med kronisk urtikaria får utslag dagligen, medan andra inte har symtom lika ofta. Det varierar från person till person.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Hur ser patofysiologin ut bakom sjukdomen?
– Flera olika mediatorer samverkar men den viktigaste signalsubstansen är histamin. Mastceller är effektorcell och spelar en nyckelroll eftersom de uttrycker receptorer med hög affinitet för IgE. Det är främst histaminfrisättningen som leder till plasmaläckage och ödem i dermis.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu