Arbetskläder, skyddskläder och personlig skyddsutrustning – Det här bör du ha koll på
Som sjukvårdspersonal är det viktigt att känna till vad som skiljer arbetskläder, skyddskläder och skyddsutrustning åt. Därför har Socialstyrelsen tagit fram information om skillnader på utrustning och i vilka situationer de ska användas.
Arbetskläder ska:
- användas av sjukvårdspersonal vid fysisk kontakt med patienter.
- ha korta ärmar.
- bytas dagligen, eller så snart som möjligt om de blir smutsiga.
- gå att tvätta i 60 grader.
Skyddskläder ska:
- användas utanpå arbetskläderna när det finns risk för att arbetskläderna kan smutsas ner genom direktkontakt med en patient, dennes kroppsvätskor eller annat biologiskt material (till exempel hud och hudfragment).
- skydda arbetskläder och därmed hindra smittspridning mellan patienter.
- bestå av plastförkläde, skyddsrock eller motsvarande. Vid vård- och omsorgsmoment som innebär risk för att händerna kommer i kontakt med kroppsvätskor ska även skyddshandskar användas.
Personlig skyddsutrustning ska:
- arbetstagare ha på sig för sin egen säkerhet. Det finns olika typer av skyddsutrustning.
- vid skydd mot smitta till exempelvis bestå av skyddsglasögon, visir, skyddsrock och andningsskydd.
- utgå från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/aktuellt/skillnaden-mellan-arbetsklader-skyddsklader-och-personlig-skyddsutrustning/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.