Arbetskläder, skyddskläder och personlig skyddsutrustning – Det här bör du ha koll på
Som sjukvårdspersonal är det viktigt att känna till vad som skiljer arbetskläder, skyddskläder och skyddsutrustning åt. Därför har Socialstyrelsen tagit fram information om skillnader på utrustning och i vilka situationer de ska användas.
Arbetskläder ska:
- användas av sjukvårdspersonal vid fysisk kontakt med patienter.
- ha korta ärmar.
- bytas dagligen, eller så snart som möjligt om de blir smutsiga.
- gå att tvätta i 60 grader.
Skyddskläder ska:
- användas utanpå arbetskläderna när det finns risk för att arbetskläderna kan smutsas ner genom direktkontakt med en patient, dennes kroppsvätskor eller annat biologiskt material (till exempel hud och hudfragment).
- skydda arbetskläder och därmed hindra smittspridning mellan patienter.
- bestå av plastförkläde, skyddsrock eller motsvarande. Vid vård- och omsorgsmoment som innebär risk för att händerna kommer i kontakt med kroppsvätskor ska även skyddshandskar användas.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Personlig skyddsutrustning ska:
- arbetstagare ha på sig för sin egen säkerhet. Det finns olika typer av skyddsutrustning.
- vid skydd mot smitta till exempelvis bestå av skyddsglasögon, visir, skyddsrock och andningsskydd.
- utgå från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/aktuellt/skillnaden-mellan-arbetsklader-skyddsklader-och-personlig-skyddsutrustning/
Källor
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu