Julmat: Så undviker du fisk med höga halter av miljögifter
Fisk innehåller många viktiga näringsämnen och är en självklart val för många på julbordet. Men det finns också fisk som har höga halter av miljögifter som inte är speciellt nyttiga. Framförallt ska barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder vara särskilt försiktiga med vilken fisk de stoppar i sig.

Vissa fiskar innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Dioxiner bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor, samt vid förbränningsprocesser, som vid sopförbränning. PCB är industrikemikalier som tidigare användes inom olika områden innan de förbjöds på 1970-talet, bland annat har de använts i transformatorer och fogmassor i hus.
Därför ska du undvika fisk med miljögifter
Dioxiner och PCB lagras i kroppen i många år. Foster och spädbarn är dessutom extra känsliga för dioxiner och PCB, därför bör flickor och unga kvinnor inte äta fisk som har höga halter av miljögifter för ofta, även om det är långt kvar innan de får barn, menar Livsmedelsverket. Miljögifterna kan nämligen föras över från mammans kropp till fostret i magen eller till ett ammade barn. Man ska istället välja fisk som inte innehåller så mycket miljögifter.
Livsmedelsverkets råd till unga kvinnor som vill ha barn, gravida eller ammande kvinnor samt barn och ungdomar är därför att de inte ska äta fiskar med höga halter av miljögifter mer än 2-3 gånger per år. Andra personer kan äta dessa fiskar högst en gång i månaden, menar livsmedelsverket.
– En sak som är bra är att det finns många fiskar som inte har höga halter av miljögifter, så alla kan njuta av fisk till jul. Det är framförallt fet fisk från Östersjön och Bottniska viken som innehåller mycket dioxiner och PCB, därför är det bra att kolla var fisken kommer ifrån när du köper den, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
Så väljer du rätt fisk till julbordet
• Sill/strömming: Söder om Kalmar kallas den sill och norr om Kalmar kallas den strömming. Enligt Livsmedelsverket är majoriteten av inlagd sill från Västkusten och Nordostatlanten. Den är därför ett bra val till jul, då den inte innehåller höga halter av miljögifter.
• Lax: Vildfångad lax från Vänern, Vättern, Östersjön, Bottniska viken och älvarna innehåller högre halter av dioxiner och PCB än annan lax. Kolla därför upp var laxen kommer ifrån.
• Långa/sej: Långa eller sej, som ofta används till lutfisk, innehåller inte höga halter miljögifter.
Andra fiskar som innehåller mycket miljögifter
• Öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
• Vildfångad sik från Vänern och Vättern
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
• Vildfångad röding från Vättern
-
Livsmedelsverket: - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/valj-sill-pa-burk-i-stallet-for-stromming-i-jul
-
Livsmedelsverket
- https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.