Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Julmat: Så undviker du fisk med höga halter av miljögifter

Fisk innehåller många viktiga näringsämnen och är en självklart val för många på julbordet. Men det finns också fisk som har höga halter av miljögifter som inte är speciellt nyttiga. Framförallt ska barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder vara särskilt försiktiga med vilken fisk de stoppar i sig.


Publicerad den: 2018-12-10

Fiks på julbordet
Annons

Vissa fiskar innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Dioxiner bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor, samt vid förbränningsprocesser, som vid sopförbränning. PCB är industrikemikalier som tidigare användes inom olika områden innan de förbjöds på 1970-talet, bland annat har de använts i transformatorer och fogmassor i hus.

Därför ska du undvika fisk med miljögifter

Dioxiner och PCB lagras i kroppen i många år. Foster och spädbarn är dessutom extra känsliga för dioxiner och PCB, därför bör flickor och unga kvinnor inte äta fisk som har höga halter av miljögifter för ofta, även om det är långt kvar innan de får barn, menar Livsmedelsverket. Miljögifterna kan nämligen föras över från mammans kropp till fostret i magen eller till ett ammade barn. Man ska istället välja fisk som inte innehåller så mycket miljögifter.

Annons
Annons

Livsmedelsverkets råd till unga kvinnor som vill ha barn, gravida eller ammande kvinnor samt barn och ungdomar är därför att de inte ska äta fiskar med höga halter av miljögifter mer än 2-3 gånger per år. Andra personer kan äta dessa fiskar högst en gång i månaden, menar livsmedelsverket.

– En sak som är bra är att det finns många fiskar som inte har höga halter av miljögifter, så alla kan njuta av fisk till jul. Det är framförallt fet fisk från Östersjön och Bottniska viken som innehåller mycket dioxiner och PCB, därför är det bra att kolla var fisken kommer ifrån när du köper den, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Så väljer du rätt fisk till julbordet

• Sill/strömming: Söder om Kalmar kallas den sill och norr om Kalmar kallas den strömming. Enligt Livsmedelsverket är majoriteten av inlagd sill från Västkusten och Nordostatlanten. Den är därför ett bra val till jul, då den inte innehåller höga halter av miljögifter.


• Lax: Vildfångad lax från Vänern, Vättern, Östersjön, Bottniska viken och älvarna innehåller högre halter av dioxiner och PCB än annan lax. Kolla därför upp var laxen kommer ifrån.


• Långa/sej: Långa eller sej, som ofta används till lutfisk, innehåller inte höga halter miljögifter. 


Andra fiskar som innehåller mycket miljögifter

• Öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.


• Vildfångad sik från Vänern och Vättern


• Vildfångad röding från Vättern


Annons
Annons
 

 

    Källor

  • Livsmedelsverket: - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/valj-sill-pa-burk-i-stallet-for-stromming-i-jul
  • Livsmedelsverket
    - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.