Avgaser kan orsaka graviditetsdiabetes
Utsläpp från bilar och industrier kan ge fler antal fall av graviditetsdiabetes, visar en ny studie från forskare vid Lunds universitet. Resultaten visar att risken ökar även vid halter som inte överstiger miljökvalitetsnormerna.
Flera tidigare epidemiologiska studier har visat att exponering för luftföroreningar under kvinnans graviditet kan påverka fostret. Att det skulle finnas ett samband mellan risken för gravida kvinnor att drabbas av graviditetsdiabetes och exponering för luftföroreningar har dock varit närmast okänt.
Högst risk för graviditetsdiabetes i städer
I städer är riskerna för gravida kvinnor att drabbas betydligt högre än på landsbygden. Bilar står för fyra femtedelar av luftföroreningarna i genomsnitt, industrier för cirka en femtedel av utsläppen av kvävemonoxid. Närhet till biltrafik är det som i huvudsak avgör exponeringsgrad menar Ebba Malmqvist, forskare vid institutionen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Det är inte bara i städer som gravida löper ökad risk, även på landsbygden verkar utsläpp från tätt trafikerade vägar påverka incidensen av graviditetsdiabetes. En förklaring är att det inte krävs höga halter för att se ett samband. Redan vid nivåer av kvävemonoxid som underskrider riktlinjerna för miljökvalitet ökade risken.
– Vi såg tydliga resultat, med ett linjärt samband mellan halten av kvävemonoxid och antal fall av gestationsdiabetes, säger Ebba Malmqvist.
Studien visar att risken kan öka med mellan tjugo till sjuttio procent beroende på exponeringsgrad.
Samband kartlades med befolkningsstudie
Undersökningen, som är en av de första inom området, bygger på en befolkningsbaserad kohortstudie där incidensen av graviditetsdiabetes och preeklampsi kartlades i Skåne. Genom att kombinera medicinska födelseregister med information om genomsnittlig exponering för kvävemonoxid under graviditeten kunde man kartlägga sambandet.
Materialet utgjordes av över 80 000 kvinnor som födde barn mellan 1999 och 2005 och resultaten visade även på en korrelation när det gällde preeklampsi.
– Fallen av preeklampsi ökade också även om det inte var lika tydligt som för gestationsdiabetes, säger Ebba Malmqvist.
I städer där kvinnor utsattes för höga halter av kvävemonoxid visade resultaten att incidensen av allvarlig preeklampsi ökade. Vid lägre exponeringsgrad fanns endast ett samband med lindrigare preeklampsi.
Att resultaten visar att halter av kvävemonoxid som idag är under riktvärdena kan ge en negativ påverkan på gravida kvinnors hälsa indikerar att mer forskning behövs på området, menar Ebba Malmqvist.
Studien publiceras inom kort i den vetenskapliga tidskriften ”Environmental Health Perspectives”.
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.
-
EASD: revolutionerande behandling – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert Jarl Hellman redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte. Läs hans kongressrapport här.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Var tionde covid-19-patient med diabetes dör
Den första studien av covid-19-patienter med diabetes visar att tio procent dör inom sju dagar efter sjukhusinläggning. Två tredjedelar av de som läggs in är män.
-
Rutinen som kan minska svår hjärt-kärlsjukdom
Att diabetes är ett högrisktillstånd för kardiovaskulär sjukdom är ett faktum. Utmaningen är att gör en noggrann och korrekt riskbedömning samt att tidigt sätta in preventiv behandling.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu