Fler saknar koll på blodsockret
Allt färre diabetiker mäter sitt blodsocker och var fjärde vet inte sitt blodsockervärde. Patienter får inte heller den utbildning de behöver från vården enligt en ny undersökning bland diabetiker.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Drygt 2000 personer med diabetes typ 2 har svarat på en enkät om hur de upplever sin sjukdom och vården. Den är en uppföljning av en liknande studie som gjordes för fyra år sedan. Då var det 95 procent som sade sig mäta sitt blodsocker, men i årets studie har den andelen minskat till 88 procent.
Enligt rapporten som presenteras av Diabetesförbundet och AstraZeneca hänger detta ihop med att även förskrivningen av teststickor har minskat i motsvarande grad och ligger i dagsläget enligt undersökningen på 85 procent. Framför allt är det de som står på behandling med tabletter som inte får teststickor utskrivna. Var fjärde diabetiker vet inte sitt blodsockervärde.
− En fullständig katastrof, menade Diabetesförbundets ordförande Fredrik Löndahl och Anders Lindh, verksamhetschef Husläkarna i Österåker, Praktikertjänst när siffrorna presenterades.
Även andra försämringar har skett i vården enligt undersökningarna. Bland annat har andelen som får ögonbottenundersökning minskat med några procentandelar. Nio av tio av de som svarat i år har fått ögonbottenundersökning. Var femte svarande säger också att de inte fått sina fötter undersökta under det senaste året.
− Majoriteten av diabetikerna har nervskador i fötterna. De ska erbjudas vård för att ta hand om sprickor och förhårdnader. Svårläkta sår på fötterna är ett bra mått på progress av sjukdomen, sa Anders Lindh.
Knappt hälften av diabetikerna tycker att de själva har huvudansvaret för sin behandling.
I år säger fyra av tio diabetiker att de aldrig fått någon utbildning om sin sjukdom hos sjukvården. Allra sämst ser det ut för de som haft sin diabetes tre år eller kortare tid. Där säger mer än hälften av de som svarat i år att de aldrig fått någon utbildning om diabetes.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.
-
EASD: revolutionerande behandling – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert Jarl Hellman redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte. Läs hans kongressrapport här.