Halverad risk för hjärt- och kärldöd hos diabetiker med insulinpump
Personer som har diabetes typ 1 och använder insulinpump har en nästan halverad risk för att dö i hjärt- och kärlsjukdom jämfört med diabetiker som tar insulinsprutor. Även den allmänna risken att dö är kraftigt reducerad, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Kongressbevakning
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
– Det är låg dödlighet i den här gruppen, tack och lov, men om man jämför pumpanvändarna med pennanvändarna skiljer sig kurvorna åt under hela den sju år långa studietiden. Om man tittar på resultaten enligt konstens alla regler och justerar efter skillnader är det starka resultat. Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom är runt 40 procent lägre bland diabetiker med insulinpump och gruppen har också 27 procent lägre risk för död i allmänhet, säger Soffia Gudbjörnsdottir, forskare och ansvarig vid Nationella diabetesregistret.
I studien, som pågick mellan åren 2005 och 2012, ingick 18 000 personer med diabetes typ 1. Av dessa använde drygt 2 400 personer insulinpump medan den stora majoriteten tog sprutor.
– Vad är då förklaringen bakom detta? Antagligen är det flera faktorer som kommer med pumpanvändningen: en bredare patientutbildning samt att det är lättare att kontrollera sitt blodsocker.
Soffia Gudbjörnsdottir är mycket kritisk till att förskrivningen av insulinpumpar har sjunkit sedan landstinget tog över kostnadsansvaret för pumparna från staten.
– Om jag har en livslång sjukdom som kräver ganska mycket av mig, alla dagar i veckan året om, då ska jag självklart ha tillgång till moderna hjälpmedel, även om det kostar lite mer nu. Vi sparar ju liv. Det är för jävligt att vi pratar om kostnader, säger hon.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
Höjdpunkterna från ADA-kongressen 2022
ADA 2022: En diabeteskonferens av hybridmodell som inkluderade många intresseväckande nyheter- bland annat stora framsteg inom medicinsk behandling av fetma, livsstilsråd via artificiell intelligens som reverserar typ 2 diabetes, en banbrytande studie med helautomatisk insulinpump, samt Bantingmedaljen till Dame Frances Ashcroft!
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.