Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes

Halverad risk för hjärt- och kärldöd hos diabetiker med insulinpump

Personer som har diabetes typ 1 och använder insulinpump har en nästan halverad risk för att dö i hjärt- och kärlsjukdom jämfört med diabetiker som tar insulinsprutor. Även den allmänna risken att dö är kraftigt reducerad, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Annons

– Det är låg dödlighet i den här gruppen, tack och lov, men om man jämför pumpanvändarna med pennanvändarna skiljer sig kurvorna åt under hela den sju år långa studietiden. Om man tittar på resultaten enligt konstens alla regler och justerar efter skillnader är det starka resultat. Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom är runt 40 procent lägre bland diabetiker med insulinpump och gruppen har också 27 procent lägre risk för död i allmänhet, säger Soffia Gudbjörnsdottir, forskare och ansvarig vid Nationella diabetesregistret.

I studien, som pågick mellan åren 2005 och 2012, ingick 18 000 personer med diabetes typ 1. Av dessa använde drygt 2 400 personer insulinpump medan den stora majoriteten tog sprutor. 

– Vad är då förklaringen bakom detta? Antagligen är det flera faktorer som kommer med pumpanvändningen: en bredare patientutbildning samt att det är lättare att kontrollera sitt blodsocker.

Soffia Gudbjörnsdottir är mycket kritisk till att förskrivningen av insulinpumpar har sjunkit sedan landstinget tog över kostnadsansvaret för pumparna från staten.

– Om jag har en livslång sjukdom som kräver ganska mycket av mig, alla dagar i veckan året om, då ska jag självklart ha tillgång till moderna hjälpmedel, även om det kostar lite mer nu. Vi sparar ju liv. Det är för jävligt att vi pratar om kostnader, säger hon.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.