Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes

Han vill påverka diabetes typ 2 till en positiv riktning

Han skulle gärna diskutera Jesus med Jesus själv och har ingen aning om vad han skulle ta sig till om han skulle få yrkesförbud idag. Diabetesforskaren och allmänmedicinaren Carl Johan Östgren berättar varför han uppskattar sina patienter, och avslöjar i vilken del av hemmet han gärna skulle spendera mer tid.


Publicerad den: 2011-02-08

Annons

Tio snabba diabetesfrågor till Carl Johan Östgren

Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?

– De handlar framför allt om vilken plats de nya diabetesläkemedlen ska ha i behandlingsarsenalen. De är nya, och därmed dyrare, men kan ha fördelar jämfört med de äldre läkemedlen. Dock saknas det ännu långtidsstudier. Också behandlingsmålen för diabetespatienter diskuteras. De handlar inte enbart om blodsocker, utan även blodtryck och blodfetter ska in i målen.

Vad står högst på din agenda under våren?

Annons
Annons

– Min forskargrupp kommer att presentera resultat och skicka abstract till en stor konferens i Lissabon i september. Vi har bland annat tittat på nya riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom vid diabetes, och har följt personer som använt stegmätare under fyra år och sett att ju fler steg man tar desto mindre risk har man att drabbas av förkalkningar och hjärtkärlsjukdom. Vi har också fortsatt utveckla det arbete en forskargrupp i Uppsala påbörjat, nämligen att bukhöjden har större betydelse än midjeomfånget som riskmarkör, och vi har en publikation på gång till en ansedd tidskrift i detta ämne. Det tog lång tid att gå över från BMI till midjeomfång, och nu ska vi kanske alltså få folk att lära om ännu en gång. Det kommer att ta tid, men vi får redan nu en massa frågor om detta. Jag kommer också att hålla en del föreläsningar under våren och skriver på ett par kapitel i en ny lärobok om diabetes och metabola syndromet. 

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

– Jag bestämde mig tidigt, redan under sommaren mellan tredje och fjärde klass. Jag har inga släktingar som är läkare men min pappa var biträdande sjukhusdirektör under en period. Jag tyckte att läkaryrket verkade jätteroligt, och jag har i princip aldrig ångrat mig.

Hur hamnade du inom ditt specialistområde?

Annons
Annons

– Mitt specialistområde är allmänmedicin och mitt forskningsområde typ 2-diabetes. När det gäller allmänmedicin så tycker jag att det är roligt att kunna lite om mycket och jag uppskattar kontinuiteten – att man på en liten ort som Ödeshög, där jag arbetar på vårdcentralen en dag i veckan, har hand om flera generationer i en och samma familj och följer patienter från att de är små barn till vuxen ålder. 

– Jag var intresserad av hälsoekonomi och vände mig till Arne Melander i NEPI (Nätverk för läkemedelsepidemiologi) på 90-talet. Han styrde in mig på typ 2-diabetes vilket blev min avhandling och forskningslinje. Typ 2-diabetes är intressant då det är en vanlig sjukdom, vilket passar mig som allmänmedicinare, men den är också farlig. Det är roligt att arbeta med typ 2-diabetiker eftersom det är möjligt att minska riskerna och påverka sjukdomen i en positiv riktning.

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?

– Som forskare har man fördelen med stora kontaktytor. Jag träffar många tongivande forskare både i Sverige och i världen. Det förs också många debatter skriftligt som jag tar del av eller medverkar i.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

– Internet är ett livsviktigt verktyg för forskare. Man kan vara var som helst i världen och ta del av information, jämfört med för tjugo år sedan då man var hänvisad till städer med universitetsbibliotek. Idag finns det helt andra möjligheter för forskare att utbyta information med varandra, vilket är en otroligt stor förändring.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

– Om jag skulle få yrkesförbud idag? Ingen aning faktiskt!

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?

– Med Jesus. Det är så många som tolkar kristendomen, Jesus moral och vad han gjorde och sa. Det skulle vara intressant att diskutera detta med huvudpersonen själv.  

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Jag väljer ett bibelcitat ”allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem”. Jag kan inte säga att jag är bra på att leva så, men det är något att sträva efter.

Vilken är din favoritpryl? 

– Jag var på väg att säga min Iphone men nej, det får bli min läsfåtölj. Där sitter jag och läser när jag har tid över, och det är alldeles för sällan. Jag läser både sådant som jag behöver i mitt jobb och för nöjes skull. Jag uppskattar att läsa biografier.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.