Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes

Tips om akut endokrinologi

Överläkare Mats Palmér ger värdefulla tips när han föreläser om akut endokrinologi på AT-stämman.

Tips om akut endokrinologi
Annons

- All hyperventilation är inte ångest, sa Mats Palmér, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, när han föreläste om akut endokrinologi på AT-stämman. Han gav många tips på livräddande åtgärder vid olika tillstånd.

Patienter med ketoacidos är vanliga på akuten. Mats Palmér som sitter i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har ändå sett många fall där dessa patienter inte tagits på allvar och fått fel vård på akuten. Bland annat menade han att hyperventilation är ett symtom som inte alltid får den uppmärksamhet det förtjänar trots att det kan vara ett tydligt tecken på ketoacidos. 

Annons
Annons

Mats Palmér

Patienter som har insulinpump utgör ett särskilt problem eftersom de saknar depåer av insulin och snabbt kan utveckla ketoacidos. Ett exempel är pumppatienten som trodde att hon fått vinterkräksjuka men där kräkningarna var orsakades av pumphaveri med ketoacidos som följd.

– Det här är nackdelen med insulinpumpar. Utan insulindepåer sker utvecklingen snabbt, inom någon timme. På sjukhuset ska inte patienten sköta pumpen själv, för det orkar man inte som patient i det här tillståndet. Sjukhuset ska sköta insulintillförseln och pumpen kopplas bort. Använd insulinschema, tipsade Mats Palmér. 

Hypoglykemi

Patienter som står på sulfonylureapreparat, SU, och utvecklar hypoglykemi får aldrig skickas hem utan ska alltid läggas in. Men enligt Mats Palmér förekommer det att patienten får något att äta och dricka och sedan får lämna vårdinrättningen.

Annons
Annons

– De här patienterna måste läggas in med glukosdropp. Det finns beskrivet ett antal dödsfall på SU där man inte har förstått detta.

För patienter som har insulin och utvecklar hypoglykemi är det däremot oftast inte farligt att skicka hem dem efter behandling och information om hur patienten ska minska risken för ytterligare hypoglykemier.

 

Acidos

Vid acidos ska patienten få insulin.

– Man ska ge insulin även om blodsockret är bra, men det här glömmer man ofta. Insulinet ska reglera acidosen, inte bara blodsockret.

Ett tips från den erfarna läkaren är att ge subkutant insulin en timme innan insulindroppet kopplas bort. Det minskar risken för en ny kris om något skulle falla mellan stolarna, till exempel vid personalbyte, avdelningsbyte eller annat.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons