Nya läkemedel förändrar situationen för diabetiker
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen. På plats var Stig Attvall, överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vad stod i fokus under ADA 2016?
– Tre stora studier. Den första och största är LEADER med ett liraglutid-läkemedel vid typ 2-diabetes. Detta resulterade i 22 procent mindre risk för hjärt-kärldöd hos försökspersonerna. Den andra studien är EMPA med ett empagliflozin-läkemedel. Där minskade risken för njurproblem med 50 procent, förutom 38 procent mindre död. Den tredje studien är IMPACT där patienterna kontinuerlig utförde blodsockermätning vilket resulterade i 38 procent mindre risk för att drabbas av hypoglykemi, säger Stig Attvall.
Vad anser du som det mest intressanta inom området diabetes just nu?
– Utvecklingen av medicintekniska hjälpmedel vid typ 1-diabetes, säger han.
Vad pratas det mer om inom diabetesforskningen?
– En hel del nyheter kring transplantation av betaceller samt ögondiabetes, säger han.
Hur ser utvecklingen inom typ 2-diabetes ut?
– De största riskgrupperna är personer med höga långtidssocker HbA1c, högt blodtryck och höga blodfetter, säger han.
Vad skulle du vilja säga till vårdpersonal som möter diabetiker i sitt arbete?
– Komma in ännu tidigare med aktiv behandling och behandla vid nyupptäckt typ 2-diabetes för att försöka nå målvärde, säger Stig Attvall.
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.
-
EASD: revolutionerande behandling – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert Jarl Hellman redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte. Läs hans kongressrapport här.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Var tionde covid-19-patient med diabetes dör
Den första studien av covid-19-patienter med diabetes visar att tio procent dör inom sju dagar efter sjukhusinläggning. Två tredjedelar av de som läggs in är män.
-
Rutinen som kan minska svår hjärt-kärlsjukdom
Att diabetes är ett högrisktillstånd för kardiovaskulär sjukdom är ett faktum. Utmaningen är att gör en noggrann och korrekt riskbedömning samt att tidigt sätta in preventiv behandling.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu