Diabetesforskarna samlas i Stockholm
Hallå där Bo Ahrén, överläkare och professor vid Lunds universitet, som är lokal ordförande för EASD i Stockholm. En internationell diabeteskongress som pågår mellan den 14 och 18 september.
Vad är EASD för kongress?
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Kongressbevakning
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– EASD är den årliga kongressen för den europeiska föreningen för diabetesforskning, som är den största sammanslutningen av diabetesforskare i världen. Kongressen äger rum varje år i september och det brukar vara cirka 18 000 deltagare. Vi räknar med detta stora antal även i år.
Hur känns det att vara lokal ordförande för mötet?
– Det är både spännande och ansvarsfullt. Mycket
av det praktiska sköts av EASD-kontoret och några särskilda företag, men lokalkommittén har stor del
i planeringen av mötet.
Är det första gången EASD arrangeras här?
– Det här är tredje gången som EASD arrangeras i Stockholm. De tidigare gångerna var 1995 och 2010. Förberedelserna har gått mycket bra och vi är beredda på kongressen.
På EASD-mötet 1990 presenterade du egen forskning om tarmhormonet GLP-1 som blev något av ett genombrott. Vad har hänt sedan dess?
– Ja den presentationen var den första som föreslog att GLP-1 kunde användas vid behandlingen av typ 2 diabetes. Den publicerades 1992 och innebar startskottet för den utveckling som sedan skett och som resulterat i att vi i dag har många läkemedel som bygger på denna princip. Vi räknar med att 10-15 procent av alla personer med typ 2 diabetes världen över behandlas med dessa läkemedel.
Är det någon särskild föreläsning du ser fram emot?
– Det är främst de stora läkemedelsstudierna rörande långtidseffekter, särskilt av säkerheten, som kommer att presenteras på torsdagen och fredagen. Jag ska inte ha någon egen föreläsning under kongressen, men är ordförande vid några av sessionerna. Däremot är min forskargrupp representerad med flera presentationer.
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Hur hett är inkretinbehandlingar i dagsläget?
– Inkretiner är i dag en vanlig behandling vid diabetes och det sker hela tiden en fortsatt utveckling mot nya inkretiner, exempelvis sådana som kan tas en gång i veckan. Det kommer också en hel del nya forskningsstudier rörande effekter och mekanismer av inkretinbehandlingar, vilket kommer bli intressant att ta del av.
Ska du besöka EASD-kongressen i Stockholm? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Foto: Lunds universitet
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
Höjdpunkterna från ADA-kongressen 2022
ADA 2022: En diabeteskonferens av hybridmodell som inkluderade många intresseväckande nyheter- bland annat stora framsteg inom medicinsk behandling av fetma, livsstilsråd via artificiell intelligens som reverserar typ 2 diabetes, en banbrytande studie med helautomatisk insulinpump, samt Bantingmedaljen till Dame Frances Ashcroft!
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.