Diabetesforskarna samlas i Stockholm
Hallå där Bo Ahrén, överläkare och professor vid Lunds universitet, som är lokal ordförande för EASD i Stockholm. En internationell diabeteskongress som pågår mellan den 14 och 18 september.
Vad är EASD för kongress?
– EASD är den årliga kongressen för den europeiska föreningen för diabetesforskning, som är den största sammanslutningen av diabetesforskare i världen. Kongressen äger rum varje år i september och det brukar vara cirka 18 000 deltagare. Vi räknar med detta stora antal även i år.
Hur känns det att vara lokal ordförande för mötet?
– Det är både spännande och ansvarsfullt. Mycket
av det praktiska sköts av EASD-kontoret och några särskilda företag, men lokalkommittén har stor del
i planeringen av mötet.
Är det första gången EASD arrangeras här?
– Det här är tredje gången som EASD arrangeras i Stockholm. De tidigare gångerna var 1995 och 2010. Förberedelserna har gått mycket bra och vi är beredda på kongressen.
På EASD-mötet 1990 presenterade du egen forskning om tarmhormonet GLP-1 som blev något av ett genombrott. Vad har hänt sedan dess?
– Ja den presentationen var den första som föreslog att GLP-1 kunde användas vid behandlingen av typ 2 diabetes. Den publicerades 1992 och innebar startskottet för den utveckling som sedan skett och som resulterat i att vi i dag har många läkemedel som bygger på denna princip. Vi räknar med att 10-15 procent av alla personer med typ 2 diabetes världen över behandlas med dessa läkemedel.
Är det någon särskild föreläsning du ser fram emot?
– Det är främst de stora läkemedelsstudierna rörande långtidseffekter, särskilt av säkerheten, som kommer att presenteras på torsdagen och fredagen. Jag ska inte ha någon egen föreläsning under kongressen, men är ordförande vid några av sessionerna. Däremot är min forskargrupp representerad med flera presentationer.
Hur hett är inkretinbehandlingar i dagsläget?
– Inkretiner är i dag en vanlig behandling vid diabetes och det sker hela tiden en fortsatt utveckling mot nya inkretiner, exempelvis sådana som kan tas en gång i veckan. Det kommer också en hel del nya forskningsstudier rörande effekter och mekanismer av inkretinbehandlingar, vilket kommer bli intressant att ta del av.
Ska du besöka EASD-kongressen i Stockholm? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Foto: Lunds universitet
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
EASD: revolutionerande behandling – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert Jarl Hellman redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte. Läs hans kongressrapport här.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Var tionde covid-19-patient med diabetes dör
Den första studien av covid-19-patienter med diabetes visar att tio procent dör inom sju dagar efter sjukhusinläggning. Två tredjedelar av de som läggs in är män.
-
Rutinen som kan minska svår hjärt-kärlsjukdom
Att diabetes är ett högrisktillstånd för kardiovaskulär sjukdom är ett faktum. Utmaningen är att gör en noggrann och korrekt riskbedömning samt att tidigt sätta in preventiv behandling.
-
Diabetesläkemedlet som ökar överlevnad vid hjärtsvikt
Att diabetesläkemedel av typen SGLT2-hämmare haft positiv effekt vid hjärtsvikt har sedan länge varit känt. Det är dock först på senare tid som mer övertygande studier publicerats och som bland annat kunnat bevisa att färre kardiovaskulära dödsfall förekommit.
-
Typ 2-diabetes mellitus
6,7 procent av Sveriges befolkning uppskattades 2013 att ha diabetes, varav minst 90 procent typ 2-diabetes.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu