Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes

Diabetesforskarna samlas i Stockholm

Hallå där Bo Ahrén, överläkare och professor vid Lunds universitet, som är lokal ordförande för EASD i Stockholm. En internationell diabeteskongress som pågår mellan den 14 och 18 september.


Publicerad den: 2015-09-09

Annons

Vad är EASD för kongress?

– EASD är den årliga kongressen för den europeiska föreningen för diabetesforskning, som är den största sammanslutningen av diabetesforskare i världen. Kongressen äger rum varje år i september och det brukar vara cirka 18 000 deltagare. Vi räknar med detta stora antal även i år.

Professor Bo Ahrén

Hur känns det att vara lokal ordförande för mötet?

– Det är både spännande och ansvarsfullt. Mycket
av det praktiska sköts av EASD-kontoret och några särskilda företag, men lokalkommittén har stor del
i planeringen av mötet.

Är det första gången EASD arrangeras här?

Annons
Annons

– Det här är tredje gången som EASD arrangeras i Stockholm. De tidigare gångerna var 1995 och 2010. Förberedelserna har gått mycket bra och vi är beredda på kongressen.

På EASD-mötet 1990 presenterade du egen forskning om tarmhormonet GLP-1 som blev något av ett genombrott. Vad har hänt sedan dess?

– Ja den presentationen var den första som föreslog att GLP-1 kunde användas vid behandlingen av typ 2 diabetes. Den publicerades 1992 och innebar startskottet för den utveckling som sedan skett och som resulterat i att vi i dag har många läkemedel som bygger på denna princip. Vi räknar med att 10-15 procent av alla personer med typ 2 diabetes världen över behandlas med dessa läkemedel.

Är det någon särskild föreläsning du ser fram emot?

– Det är främst de stora läkemedelsstudierna rörande långtidseffekter, särskilt av säkerheten, som kommer att presenteras på torsdagen och fredagen. Jag ska inte ha någon egen föreläsning under kongressen, men är ordförande vid några av sessionerna. Däremot är min forskargrupp representerad med flera presentationer.

Hur hett är inkretinbehandlingar i dagsläget?

Annons
Annons

– Inkretiner är i dag en vanlig behandling vid diabetes och det sker hela tiden en fortsatt utveckling mot nya inkretiner, exempelvis sådana som kan tas en gång i veckan. Det kommer också en hel del nya forskningsstudier rörande effekter och mekanismer av inkretinbehandlingar, vilket kommer bli intressant att ta del av.

Ska du besöka EASD-kongressen i Stockholm? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Foto: Lunds universitet

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.