Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Inte bättre överlevnad med screening för diabetes

Att testa friska personer med anlag för diabetes typ 2 leder inte till en bättre tioårsöverlevnad. Dock kan sjukdomsförloppet bromsas, enligt en ny forskningsöversikt.

Publicerad den: 2015-04-17

Annons

Slutsatsen bygger på en genomgång av studier om diabetes typ 2 som har publicerats mellan åren 2008 och 2014. Bland annat visar resultatet från två långtidsuppföljningar att screening mot sjukdomen inte ledde till en bättre överlevnad efter tio år, jämfört med patienter som inte screenades. Det ledde inte heller till en bättre överlevnad, enligt den ena av studierna.

Dock visade andra genomgångna studier att screening vid ett förstadium till diabetes typ 2 kunde bromsa sjukdomsförloppet. Nu efterlyser därför studieförfattarna mer forskning om behandlingar vid diabetes typ 2, som har upptäckts i samband med screening.

Annons
Annons

I Sverige har riktad screening för diabetes, bland personer med hög risk för sjukdomen, en medelhög prioritet enligt svenska riktlinjer.

Är det onödigt att screena personer med anlag för diabetes typ 2? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/04/13/screening-for-typ-2-diabetes-gav-inte-battre-overlevnad/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.