Gatroskopiindikationer
Gastroskopi har för många patienter en obehaglig klang, och de flesta bävar för att de inte skall klara av det. En stor majoritet av patienter tror på allvar att de är mer känsliga i svalget än alla andra och att de därför inte kommer att klara av undersökningen utan specialbehandling.
Med specialbehandling menar de i flertalet fall extra mycket lugnande medel eller kanske till och med sövning. Oftast refererar de då medvetet eller omedvetet till något de själva eller närstående varit med om för länge sedan. Idag är gastroskopi ett avsevärt mycket lindrigare ingrepp beroende på att instrumenten är mycket bättre (mer uthärdliga för patienten samtidigt som de ger bättre bild och lättare kan användas för terapiförsök) och endoskopisterna och endoskopistassistenterna är mycket bättre tränade.
Genom åren har man också lärt sig att indikationerna för gastroskopi bör vara olika med avseende på patientens ålder:
Yngre patienter
Svårare att tåla övre endoskopi
Sällan kronisk NSAID-medicinering
Inflammationsfrihet är inte tillräckligt för god livskvalitet hos patienter med IBD
Ett otillräckligt uppmärksammat område enligt Stefan Lindgren, professor emeritus vid Lunds universitet och tidigare överläkare i gastroenterologi vid Skånes universitetssjukhus.
Sällan ulcus duodeni eller ventriculi
Mycket sällan tumörer
Äldre patienter
Ofta mycket lätt tåla övre endoskopi
Relativt ofta NSAID-medicinering
Ulcus duodeni eller ventriculi oftare
Tumörer inte sällsynt
Ovanstående schema måste naturligtvis balanseras mot graden av symptom; exempelvis om patienten har kräkts blod – undantaget om det har varit en ”möjlig” röd färgning i det uppkräkta eller ett enstaka blodkoagel – är gastroskopi indicerat oavsett ålder.
Den största skillnaden med avseende på indikationen för gastroskopi är sannolikheten att man hittar någon sjukdom som är behandlingskrävande. Idag är således peptiska sår i ventrikel och duodenum en direkt ovanlig sjukdom hos unga människor, men med ökande incidens främst hos NSAID-medicinerande äldre människor. Ventrikelcancer är också den äldre människans sjukdom, och även om det finns yngre människor med malignitet i magsäcken är det så ovanligt att man inte bör misstänka det om det inte finns särskilda skäl.
Indikationen för gastroskopi hos unga människor skall vara striktare än hos äldre och man måste överväga vilka sannolika fynd vid skopi som skulle påverka terapin.
I synnerhet hos många yngre är det vanligt med ganska kraftig smärta i bukens övre del av och till. Det kan vara så besvärligt att de söker på akutmottagningen, men om man har is i magen (på kirurgen och möjligen på patienten) så visar sig denna buksmärta ganska snabbt bli betydligt bättre och patienten kan oftast börja äta lite försiktigt samma dag,
Epigastriesmärta av denna typ är inte indikation för gastroskopi – alltför många (främst unga kvinnor) har med stort besvär genomgått undersökningen utan att man hittat något patologiskt. Om man trots allt skulle kunna dokumentera något som klassas som gastrit – en omdisputerad term som egentligen kräver att diagnosen ställts på en biopsi – är det ändock inte sannolikt att det leder till några nya terapeutiska överväganden. De patienter som har en anamnes talande för psykosomatisk magsjukdom skall också gastroskoperas med stor återhållsamhet.
Om man således skall vara återhållsam med gastroskopiremisser på unga kan det motsatta vara en handlingslinje avseende äldre. Detta beror dels på att äldre har så mycket lättare att tåla själva skopin, dels att utfallet avseende behandlingskrävande sjukdomar är så mycket större. Om man dessutom rekommenderar gastroskopi vid indikation på äldre är det möjligt att man dessutom upptäcker några tidiga cancrar som kan behandlas med endoskopiska ingrepp.
Kirurgiska eftertankar – Åke Andrén-Sandbergs blogg
- Du eller ni på akutmottagningen
- Flegmonös, gangrenös eller perforerad appendicit
- Empati på akutmottagningen
- Lokal och generell peritonit vid appendicit
- Konstiga ord
- Appendicitiska ledtrådar
- Registerstudier
- Vridna eller vredna tarmar
- Beröm och kritik
- Divertikulit
- Behöver man stödja chefen?
- Fler förstoppningstankar
- Beslutsstöd
- Förstoppning
- Mångfalldets förbannelse
- Gatroskopiindikationer
- Återkommande patienter
- Kräkning och feber utan adressat
- Lokaliserad eller generell buksmärta?
- Blodprovstagning på akutmottagningen
- Blod i avföringen
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Nyheter och insikter om IBD från DDW 2023 - Mikael Lördal sammanfattar
Viktig forskning och nya upptäckter inom gastroenterologi presenterades på Digestive Disease Week (DDW) 2023 i Chicago. Här sammanfattar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi, sektionen för gastroenterologi och hepatologi, Medicinkliniken, Danderyds sjukhus, s...
-
Gastrodagarna 2023: Framtidens behandlingar och utmaningar vid IBD
Fokus låg på precisionsmedicin, framtidens behandlingar och följsamhet vid inflammatorisk tarmsjukdom på årets Gastrodagar i Örebro. Specialistsjuksköterska och medicine doktor Katarina Pihl Lesnovska delar med sig av sina erfarenheter från kongressen.
-
Psykisk hälsa och IBD – se webbinariet
Den 19 maj på Världs IBD-dagen 2023 sändes ett webbinarium om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och psykisk hälsa. Syftet med webbinariet var att belysa ämnet, bryta stigmatiseringen samt ge konkreta tips och råd gällande den psykiska hälsan. Här kan du se en inspeln...
-
Mikroskopisk kolit
En inflammatorisk tarmsjukdom som leder till kroniska, icke blodiga diarréer och indelas i två subgrupper: kollagen kolit och lymfocytär kolit.