Åke Andrén-Sandberg bloggar om kirurgiska eftertankar
Åke Andrén-Sandberg, professor och överläkare i kirurgi, har många års erfarenhet av kirurgens vardag i och utanför operationssalen. Han delar med sig av några "Kirurgiska eftertankar" i bloggen med samma namn på NetdoktorPro. Särskilt stor vikt lägger han vid bed-side medicine och hur man ställer diagnos utan avancerad röntgen och kemiska undersökningar.
− Det räcker inte att vara en ”fena” på att skära rätt och snyggt, man måste också veta när det är dags att ta till kniven, när man inte skall operera, hur man enkelt, billigt, snabbt och säkert kan ställa rätt diagnos, hur man skall sköta patienten efteråt och behandla eventuella komplikationer. Och hur man skall få patienten, anhöriga, sköterskorna och kolleger till medarbetare i stället för krävande motarbetare med mera. Att klara kirurgens åtagande utanför operationssalen är ändå något som sällan diskuteras kirurger emellan, trots att det har så stor betydelse för operationsresultaten, säger Åke Andrén-Sandberg, överläkare, Gastrocentrum kirurgi, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.
Åke Andrén-Sandberg har nästan 300 vetenskapliga publikationer i PubMed och förutom kirurgi och bukspottkörteln handlar en del av dem om blommor som är ett stort intresse. Dessutom har han skrivit över 40 böcker. Förutom de svenska erfarenheterna har han också arbetat som äventyrsdoktor på Grönland och i Malawi.
Kirurgiska eftertankar – Åke Andrén-Sandbergs blogg
- Du eller ni på akutmottagningen
- Flegmonös, gangrenös eller perforerad appendicit
- Empati på akutmottagningen
- Lokal och generell peritonit vid appendicit
- Konstiga ord
- Appendicitiska ledtrådar
- Registerstudier
- Vridna eller vredna tarmar
- Beröm och kritik
- Divertikulit
- Behöver man stödja chefen?
- Fler förstoppningstankar
- Beslutsstöd
- Förstoppning
- Mångfalldets förbannelse
- Gatroskopiindikationer
- Återkommande patienter
- Kräkning och feber utan adressat
- Lokaliserad eller generell buksmärta?
- Blodprovstagning på akutmottagningen
- Blod i avföringen
Inflammationsfrihet är inte tillräckligt för god livskvalitet hos patienter med IBD
Ett otillräckligt uppmärksammat område enligt Stefan Lindgren, professor emeritus vid Lunds universitet och tidigare överläkare i gastroenterologi vid Skånes universitetssjukhus.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Nyheter och insikter om IBD från DDW 2023 - Mikael Lördal sammanfattar
Viktig forskning och nya upptäckter inom gastroenterologi presenterades på Digestive Disease Week (DDW) 2023 i Chicago. Här sammanfattar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi, sektionen för gastroenterologi och hepatologi, Medicinkliniken, Danderyds sjukhus, s...
-
Gastrodagarna 2023: Framtidens behandlingar och utmaningar vid IBD
Fokus låg på precisionsmedicin, framtidens behandlingar och följsamhet vid inflammatorisk tarmsjukdom på årets Gastrodagar i Örebro. Specialistsjuksköterska och medicine doktor Katarina Pihl Lesnovska delar med sig av sina erfarenheter från kongressen.
-
Psykisk hälsa och IBD – se webbinariet
Den 19 maj på Världs IBD-dagen 2023 sändes ett webbinarium om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och psykisk hälsa. Syftet med webbinariet var att belysa ämnet, bryta stigmatiseringen samt ge konkreta tips och råd gällande den psykiska hälsan. Här kan du se en inspeln...
-
Mikroskopisk kolit
En inflammatorisk tarmsjukdom som leder till kroniska, icke blodiga diarréer och indelas i två subgrupper: kollagen kolit och lymfocytär kolit.