Film | Hematologi

Miniserie om polycytemia vera

Ta del av en kort filmserie om blodcancersjukdomen polycytemia vera (PV) där bland annat vår expert Peter Johansson, överläkare vid Hematologsektionerna/NU-sjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medverkar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Polycytemia vera är en av de hematologiska cancersjukdomar som faller under benämningen myeloproliferativa sjukdomar (MPN). Just polycytemia vera beror på att benmärgen bildar för många blodceller och vanligtvis upptäcks det genom att läkaren hittar ett högt blodvärde vid en rutinmässig blodprovstagning. Det händer att patienterna besväras av klåda över hela kroppen, yrsel eller huvudvärk och trötthet.

Vad vet vi om polycytemia vera?

Det är en ovanlig blodsjukdom där omkring 160 personer insjuknar i Sverige varje år. Idag är det inte möjligt att bota polycytemia vera, men behandling med bland annat blodtappning innebär i många fall att patienten kan leva ett välfungerande och relativt "normalt" liv.

Annons
Annons

I det första avsnittet av miniserien om polycytemia vera ger specialistläkarna Peter Johansson och Lina Wide en introduktion om det kroniska tillståndet.

Här hittar du alla avsnitt om polycytemia vera:

Annons
Annons

Del 2 – Diagnos och symtom

Del 3 – Behandling

Del 4 – Råd till patienten

    Källor

  • Blodcancerförbundet - http://www.blodcancerforbundet.se/polycytemia_vera_(pcv)

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons