Miniserie om polycytemia vera
Ta del av en kort filmserie om blodcancersjukdomen polycytemia vera (PV) där bland annat vår expert Peter Johansson, överläkare vid Hematologsektionerna/NU-sjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medverkar.
Polycytemia vera är en av de hematologiska cancersjukdomar som faller under benämningen myeloproliferativa sjukdomar (MPN). Just polycytemia vera beror på att benmärgen bildar för många blodceller och vanligtvis upptäcks det genom att läkaren hittar ett högt blodvärde vid en rutinmässig blodprovstagning. Det händer att patienterna besväras av klåda över hela kroppen, yrsel eller huvudvärk och trötthet.
Vad vet vi om polycytemia vera?
Det är en ovanlig blodsjukdom där omkring 160 personer insjuknar i Sverige varje år. Idag är det inte möjligt att bota polycytemia vera, men behandling med bland annat blodtappning innebär i många fall att patienten kan leva ett välfungerande och relativt "normalt" liv.
I det första avsnittet av miniserien om polycytemia vera ger specialistläkarna Peter Johansson och Lina Wide en introduktion om det kroniska tillståndet.
Här hittar du alla avsnitt om polycytemia vera:
- Blodcancerförbundet - http://www.blodcancerforbundet.se/polycytemia_vera_(pcv)
Källor
-
"Allmänläkare behöver uppdatera sina kunskaper i hematologi"
Som allmänläkare förväntas du klara av att utreda och behandla patienter med benign hematologi utan att remittera dem vidare till specialist. Trots det saknar många läkare uppdaterade utredningsrekommendationer. Vad ska man göra och varför?
-
Hemofili A och B
Hemofili (blödarsjuka typ A och B) orsakas av brist på koagulationsfaktorn i blodet (faktor VIII och faktor IX). Dessa medfödda sjukdomar förekommer hos cirka 900 män i Sverige och kan ge komplicerade blödningar vid till exempel trauman och kirurgiska ingrepp.
-
Follikulära lymfom
Follikulära lymfom är inte botbara, det vill säga kroniska. Förloppet varierar mycket mellan individer och det går att leva länge även efter upprepade återfall. Det sker en snabb utveckling av nya läkemedel som på sikt kommer att förbättra överlevnaden ytterligare.
-
Det ska du tänka på när du misstänker kronisk blodcancer
Symtomen vid kronisk leukemi är till en början diskreta och det är inte alltid som blodprov avslöjar sjukdomen. Hur kan diagnostiken förenklas? Vad ska remitteras och vad ska följas i primärvården?
-
Kunskapsluckor om kronisk blodcancer fylls
Många som tidigare var hopplösa blodcancerfall går idag att behandla och patienterna får leva ett längre och friare liv. Nu arrangerar Blodcancerförbundet en turné, där bland annat hematologen Kourosh Lotfi föreläser.
-
Blodcancersjuka dör i väntan på behandling
Tack vare framgångsrika behandlingar med nya läkemedel överlever allt fler blod- och blodcancersjuka i Europa. Samtidigt har införandet av dessa behandlingar varit trögt i Sverige. Detta diskuteras under en debatt i Almedalen.
-
Fokus på symtomlindrande behandling vid polycetemia vera
I det tredje avsnittet av miniserien om polycetemia vera berättar specialistläkarna Peter Johansson och Lina Wide om behandling vid blodcancersjukdomen.
-
Ställa diagnosen polycytemia vera
I det andra avsnittet av miniserien om polycytemia vera berättar specialistläkarna Peter Johansson och Lina Wide om diagnos och symtom kring det kroniska tillståndet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu