Ställa diagnosen polycytemia vera
I det andra avsnittet av miniserien om polycytemia vera berättar specialistläkarna Peter Johansson och Lina Wide om diagnos och symtom kring det kroniska tillståndet.
Den hematologiska cancersjukdomen polycytemia vera (PV) faller under benämningen myeloproliferativa sjukdomar (MPN). Polycytemia vera beror på att benmärgen bildar för många blodceller och vanligtvis upptäcks det genom att läkaren hittar ett högt blodvärde vid en rutinmässig blodprovstagning.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »
Polycytemia vera – del 2
Ta del av en miniserie om polycytemia vera där Peter Johansson, överläkare vid Hematologsektionerna/NU-sjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuse, tillsammans med sin kollega läkaren Lina Wide, medverkar. Se det andra avsnittet om polycytemia vera här.
Här hittar du alla avsnitt om polycytemia vera:
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
- Blodcancerförbundet - http://www.blodcancerforbundet.se/polycytemia_vera_(pcv)
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Ja till ännu en CAR-T behandling mot sällsynt cancer
Nu får ytterligare en CAR-T-terapi klartecken för behandling av multipelt myelom hos vuxna.
-
Follikulära lymfom
Follikulära lymfom är inte botbara, det vill säga kroniska. Förloppet varierar mycket mellan individer och det går att leva länge även efter upprepade återfall. Det sker en snabb utveckling av nya läkemedel som på sikt kommer att förbättra överlevnaden ytterligare.
-
Överläkaren: “De kommer säkert få nobelpris för Car-T”
Med lymfatiska maligniteter i fokus bevakade överläkare och docent Hans Hagberg den årliga amerikanska hematologikongressen ASH. Immunterapi med Car-T och bispecifika antikroppar är hetare än någonsin.
-
Lymfangit
-
Von Willebrands sjukdom
-
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). Om det berättar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, i en intervju.