Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hematologi

Så ska patientens cancer omvandlas till vaccin

Det handlar om patienter med avancerad cancer som med hjälp av en speciell typ av immunterapi får kroppens eget immunförsvar att bekämpa sjukdomen. Det är i alla fall målet för de patientstudier som nu bedrivs på Akademiska sjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-03

Så ska patientens cancer omvandlas till vaccin
Annons

Idag ses immunterapi alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. På Akademiska sjukhuset pågår flera studier som intygar just detta, enligt ett pressmeddelande i samband med världscancerdagen i morgon den 4 februari.

Det slår ut cancerceller i hela kroppen

I en studie får patienterna med avancerad cancer upprepade ultraljudsvägledda injektioner i metastaserna (oftast i levern) med ett så kallat adenovirus, vilka fungerar som bärare för immunstimulerande gener.

– Det virus vi använder delar sig endast i cancerceller som därigenom sprängs sönder. Vårt mål är att omvandla patientens cancer till ett vaccin och få ett kraftfullt immunsvar som slår ut cancerceller i hela kroppen, säger Gustav Ullenhag, överläkare i onkologi på Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

”Första i människa”-studier

Annan viktig forskning som bedrivs på Akademiska rör så kallade CAR T-celler vid blodcancer. Onkologkliniken medverkar även i så kallade ”första i människa”-studier där cancerpatienter, som har fått all etablerad behandling utan tillräcklig effekt, behandlas med olika antikroppar direkt i blodet.

LÄS ÄVEN: CAR-T – ett genombrott inom cancervården

– I alla våra immunterapistudier mäts patienternas immunsvar på olika sätt, framförallt i blodet men ibland också i tumören. Därigenom får vi så stor kunskap som möjligt och kan optimera utvecklingen av de experimentella behandlingarna. Med vår nya prövningsenhet (EDU) som öppnas i vår, förbättras möjligheterna att genomföra behandlingsstudier, inte minst vid immunterapi, säger Gustav Ullenhag i pressmeddelandet.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Akademisk sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/patientens-tumoer-som-cancervaccin-maal-foer-banbrytande-patientstudier-paa-akademiska-2966979

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons