Läkare: ”Förstahandsalternativet vid behandling av psoriasis förvånar”
Svaren från NetdoktorPro:s pågående läkarutbildning kring psoriasis visar att många läkare föreslår PUVA som förstahandsval för behandling av utbredd psoriasis. Oväntat menar Mona Ståhle, hudspecialist vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Drygt tre procent av den svenska befolkningen lider av den inflammatoriska systemsjukdomen psoriasis. Den vanligaste sorten är plackpsoriasis som orsakar fjälliga utslag på huden men vid utbredd svår psoriasis föreligger en systemisk inflammation och epidemiologiska studier har visat att det finns en betydande risk för metabolt syndrom och hjärtkärl-sjukdom. Dessutom lider uppskattningsvis 30 procent av patienterna av psoriasisartrit – en särskilt variant av sjukdomen som innebär ledbesvär.
Läs även: Psoriasis - medicinsk översikt »
– Artrit kan förekomma vid mycket lindriga hudbesvär och utbredd psoriasis kan helt sakna risk för ledbesvär. Idag finns inget blodprov som kan visa risk för ledbesvär men detta är ett hett forskningsfält, säger Mona Ståhle, professor och överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Andra immunologiska sjukdomar som förekommer i ökad omfattning vid psoriasis är inflammatorisk tarmsjukdom. Komplexiteten kring psoriasis gör att kunskapen hos många läkare är bristfällig, menar Mona Ståhle.
– Psoriasis är en allvarlig och komplex sjukdom. Det är välkänt bland dermatologer men inte hos andra läkargrupper, exempelvis allmänläkare och kardiologer.
Ett faktum som låg till grund för NetdoktorPro:s läkarutbildning "Uppdaterad-på-psoriasis" som lanserades i december i fjol. Hittills har 302 läkare, flest inom området allmänmedicin, genomgått de fem lektionerna och resultatet visar flera anmärkningsvärda siffror.
Många patienter med atopisk dermatit har otillräcklig behandling
Över en miljon svenskar lider av atopisk dermatit enligt svenska Astma- och Allergiförbundet. Många av dessa personer mår väldigt dåligt av sin sjukdom, som även drabbar samhällsekonomin hårt. Maria Bradley, professor i dermatovenereologi menar att det är hög tid att ta fram den gömda och glömda folksjukdomen i ljuset.
MAT-63342
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »
Orosmoment vid förskrivning
Orsaken till psoriasis är inte känd men torde bero på en obalans i samspelet mellan immuncellerna i huden och själva hudcellerna. Sjukdomens omfattning ska således avgöra vilken behandling som lämpar sig bäst. Lokalbehandling är standard vid lindrig psoriasis och kan kompletteras med tabletter och ljusbehandling. Statistik från läkarutbildningen visar att merparten av allmänläkare föreslår PUVA, en systemisk behandling där långvågigt UV-ljus (UVA) kombineras med tabletter eller bad som gör huden extra ljuskänslig. Det är en effektiv terapi som användes extensivt på 80-talet men som medför stor risk för hudcancer vid kronisk behandling som ju ofta krävs vid svår psoriasis. Idag används PUVA inte särskilt ofta just på grund av den ökade cancerrisken, menar Mona Ståhle.
– Många verkar ju träffa patienter med plackpsoriasis och därför är det förvånande att 69 procent valde detta som förstahandsalternativ. För patienter som tål sol bra kan man visst använda PUVA men inte i långa perioder, säger hon och fortsätter:
– Det speglar en tvekan att förskriva systemiska läkemedel även vid ganska utbredd psoriasis. Är det övervakning med blodprover och screening inför behandlingen som är orosmoment?
Behandling av svårt handeksem
Uppdaterade riktlinjer vid handeksem som inte läkt ut eller förbättras på 6 veckor med adekvat medicinsk behandling eller där handeksemet recidiverar.
Långt framskriden psoriasis före första läkarbesök
Många psoriasispatienter går länge runt med symtom innan premiärbesöket hos läkaren, indikerar läkarnas svar från utbildningen. Nära 25 procent av läkarna uppgav att patienterna generellt hade väntat omkring tio år innan de hade sökt sig till vården. Flest läkare, 60 procent, svarade ett till fem år och resterande mindre än ett år.
– Det är väldigt intressant att se hur lång tid det tar från debut av symtom till besöket hos läkare. Psoriasis debuterar ofta i unga år och enligt våra riktlinjer bör alla barn med misstänkt psoriasis undersökas av specialist i dermatologi för att säkerställa diagnos.
Detta visar på en allmän okunskap om psoriasis och Mona Ståhle ser en stor vikt i att sprida kunskap om sjukdomen. Av de 302 läkare som har genomfört läkarutbildningen uppger 74 procent att den kommer vara till nytta i deras kliniska vardag. Vill du lära dig mer om psoriasis eller testa dina medicinska kunskaper? Ta chansen och genomför vår läkarutbildning, det tar cirka tio minuter och alla svar är anonyma.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från AAD
Här samlar vi kongressrapporter, referat och intervjuer med experter som som deltagit under det årliga mötet American academy of Dermatology (AAD).
-
Atopiskt eksem
En person som har haft atopiskt eksem behåller sin atopiska predisposition och sin torra, atopiska hudtyp och måste hela livet vårda huden omsorgsfullt.
-
3 sätt att minska risken för biverkningar vid användning av JAK-hämmare
JAK-hämmare är numera en etablerad terapi som används vid behandling av flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. Samtidigt rapporteras allvarliga biverkningar av läkemedlet och administreringen bör noga övervägas.
-
Är antikroppsterapi nästa genombrott för behandling av atopiskt eksem?
Resultat från en fas-2 studie, presenterade i tidskriften Lancet, visar att en så kallad anti-OX40-antikropp verkar fungera på sikt för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit bland vuxna.
-
AAD 2022: Hur blir vi bättre på att hitta melanom i tid?
Tidig upptäckt av hudcancer – helst utan invasiva metoder. Det var ett av de ämnen som stod i centrum under årets AAD-kongress i USA. Ada Girnita, specialistläkare i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset var på plats i Boston. Här delar hon sina upplevelser i en kongressrapport.
-
Rosacea
Kronisk inflammatorisk hudsjukdom lokaliserad till kinder, näsa, haka och panna hos framför allt vuxna.
-
Alopecia areata
En inflammatorisk hudsjukdom med fläckformigt håravfall, vanligast på huvudet. Alopecia areata klassas vanligen som en autoimmun sjukdom.
-
Staseksem
Kallas också hypostatiskt eksem och är ofta det första kliniska tecknet på kronisk venös insufficiens, som senare kan utvecklas till venöst bensår och lipodermatoskleros.