Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Biologiska läkemedel gav goda resultat vid psoriasis

Patienter med måttlig till svår psoriasis blev hjälpta på lång sikt när de medicinerades med biologiska läkemedel. Det visar en svensk studie publicerai British Journal of Dermatology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-30

Annons

– Jag är inte överraskad av resultatet, säger Marcus Schmitt-Egenolf, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet och seniorförfattare till studien.
I studien har forskarna följt 583 patienter från kvalitetsregistret PsoReg under en period på upp till tio år. Syftet var att analysera effekten av biologiska läkemedel hos patienter med måttlig till svår psoriasis, vilka bytt från konventionell behandling till biologiska läkemedel. Resultatet visade att de biologiska läkemedlen gav en god långtidseffekt, både vad gäller kliniska mått av psoriasis och på patienternas livskvalitet.

Läs även: Det här är riskerna med att inte följa upp psoriasis

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Priset begränsar användning av biologiska läkemedel

Annons
Annons

De biologiska läkemedlen fungerar genom att binda till ett protein i kroppen som orsakar inflammation, och blockera inflammationsaktiviteten. Nackdelen är att biologiska läkemedel är kostsamma och därför kan de i dagsläget inte ges till alla med psoriasis. Behandlingen ska i första hand vara konventionell, syntetiska läkemedel, enligt de aktuella behandlingsrekommendationerna för psoriasis. Det är först när dessa behandlingar inte fungerar som patienten ska få biologiska läkemedel. Men kanske kan de nya nationella riktlinjerna för behandling av psoriasis ge andra direktiv.

– Jag kan nog tycka att det blir en onödigt lång resa för vissa patienter innan de kan få biologiska läkemedel. Det som bland annat är intressant med vår studie är ju att den inte bara analyserar kliniska mått på sjukdomen. Resultatet visar även att de biologiska läkemedlen ger en god och hållbar effekt på patienternas livskvalitet, säger Marcus Schmitt-Egenolf som är en av dem som nu håller på att ta fram de nya psoriasisriktlinjerna hos Socialstyrelsen.

Checklista: Behandling vid mild till måttlig psoriasis

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/god-langsiktig-effekt-med-biologiska-lakemedel/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.