Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Cellprov oväntat effektivt

Screening för livmoderhalscancer gör det möjligt att upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede. Det ger också förbättrade behandlingsmöjligheter i de fall cancern inte har kunnat förebyggas. Det visar den hittills mest ambitiösa genomgången av det svenska cellprovsprogrammet.
Annons

Screening för livmoderhalscancer gör det möjligt att upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede. Det ger också förbättrade behandlingsmöjligheter i de fall cancern inte har kunnat förebyggas. Det visar den hittills mest ambitiösa genomgången av det svenska cellprovsprogrammet. Forskarna betecknar resultaten som bättre än vad de trott på förhand, enligt Dagens Medicin. Enligt undersökningens resultat blev 92 procent av de kvinnor som får livmoderhalscancer upptäckt genom cellprovskontroll, botade.

– Vår slutsats är att screening för livmoderhalscancer fungerar mycket bra i Sverige. De som en gång la upp programmet gjorde allt rätt, säger Bengt Andrae, överläkare vid kvinnokliniken i Gävle sjukhus och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/cancer/cellprov-raddar-liv/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.