Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Högutbildade psoriasispatienter får lättast biologiska läkemedel

Högutbildade personer i storstäder tenderar att lättare få behandling med biologiska läkemedel jämfört med andra psoriasispatienter. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Annons

För psoriasis-patienter som inte blir hjälpa av mjukgörande salvor eller krämer har det sedan 2004 i Sverige funnits möjlighet att bli behandlad med biologiska läkemedel som ett alternativ för personer som har måttlig eller svår psoriasis. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att de biologiska läkemedlen, som är väldigt effektiva men dyra, i högre grad erbjuds till psoriasispatienter i specialistvården som bor i en tätortskommun och har en avslutad universitetsexamen.

Vårdbehovet ska styra valet av psoriasisbehandling

– Valet av psoriasisbehandling ska inte påverkas av kön, utbildning eller bostadsort, utan av vårdbehov. För att motverka ojämlikheter när man initierar en psoriasisbehandling, särskilt när det gäller behandling med de nyare biologiska läkemedlen, är det viktigt att förstå vilka faktorer som påverkar, säger David Hägg, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och författare av avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Det var genom att analysera patientinformation i stora nationella databaser samt det nationella kvalitetsregistret för systembehandling av psoriasis som David Hägg kom fram till sina resultat i studien.

Inga nyheter för Psoriasisförbundet

På Psoriasisförbundet är man inte speciellt förvånad över att psoriasispatienter i tätort och med universitetsexamen får bättre tillgång till biologiska läkemedel.

- Tyvärr är detta inga nyheter för Psoriasisförbundet som arbetat länge med dessa frågor kring vården. Det är skandal att högutbildade i storstad får större tillgång till de mest kostsamma psoriasisbehandlingarna. Alla med en kronisk sjukdom borde få tillgång till alla behandlingar så att de i slutänden kan få ett hälsosamt och gott liv vilket i ett senare skede bidrar till att fler kan utbilda sig, arbeta och skapa familj. Behandling ska naturligtvis utgå från svårighetsgrad av sjukdom och inte geografisk hemvist, akademiska poäng eller kön, den tiden är förbi. I det nya samhället är patienten en resurs vars känslor, kunskap och hälsotillstånd man tar tillvara, säger Per Hånell, pressansvarig på Psoriasisförbundet.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/sok/nyheter-och-pressmeddelanden/nyhetsvisning/alla-psoriasispatienter-far-inte-nya-biologiska-lakemedel.cid261643

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.