Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Ojämlik psoriasisvård över landet

Långt ifrån alla patienter med psoriasis får tillgång till nya biologiska läkemedel, klimatvård eller kognitiv beteende-behandling. Vården av personer med psoriasis varierar kraftigt över landet. Nu ska Socialstyrelsen ta fram nationella riktlinjer för att göra psoriasisvården mer jämlik.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-01

Annons

De flesta patienter med psoriasis har en lindring form av hudsjukdomen, men för dem med svår psoriasis är det ett stort funktionshinder. Beroende på var i landet patienterna bor kan vården och behandlingen av sjukdomen se olika ut. För den som bor i rätt landsting kan både klimatvård och de senaste läkemedlen vara en del av psoriasisbehandlingen men på andra håll i landet kan man bli utan.

Nationella riktlinjer kring vård av psoriasis välkomnas

Hudläkare Liv Eidsmo, vid Karolinska universitetssjukhuset som dagligen träffar och behandlar många patienter med psoriasis, välkomnar riktlinjerna.

Annons
Annons

– Det betyder konkret att alla sjukvårdsinrättningar har något att förhålla sig till vad gäller psoriasisvården. Sedan gäller det att man har ett engagerat ledarskap, men det är ju ingenting som tvingar oengagerade landsting att implementera de riktlinjer som kommer och det är väl lite av ett problem. Där diskuterar ju politikerna mycket om att man ska jämföra vårdresultat över landsting och kanske är det rätt väg att gå.

Mer kring psoriasis

Psoriasis – inte bara i huden

"Låt oss hjälpas åt att ge dagens patienter med svår psoriasis tillgång till den kunskap och behandling som finns redan idag. Det kan förändra livet för många." Så inleder Mona Ståhle, professor och överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, sin debattartikel om psoriasis.

Läs debattartikeln om psoriasis »

Vill du lära dig mer om psoriasis eller testa dina medicinska kunskaper? Genomför vår webbaserade läkarutbildning om psoriasis »

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sr.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6442399

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.