Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

1 oktober upphör besöksförbudet på äldreboenden

Besöksförbundet på äldreboenden upphör den 1 oktober. Enligt den samlade bedömningen har de särskilda boendena har förbättrat sitt arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridningen.


Publicerad den: 2020-09-16 Uppdaterad den: 2020-09-30

äldreboende
Annons

Verksamheterna kommer ha fortsatt ansvar att skapa förutsättningar att ta emot besökare och varje enskild besökare har sitt ansvar att följa råd och rekommendationer för minskad smittspridning.

– Det är viktigt att följa boendets besöksrutiner och ha dialog med personalen för att underlätta planeringen. Vi måste också se till att ha en god handhygien och hålla avstånd till andra boende och personalen. Om man känner sig det minsta sjuk ska man inte besöka ett äldreboende, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Folkhälsomyndigheten har föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Föreskrifterna innehåller regler och rekommendationer som riktar sig till kommunal verksamhet samt verksamhet i enskild regi. Man kan också ta del av allmänna råd om hur man minskar risken för smittspridning, vilket gäller både de boende och besökare. 

– Det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden har för många äldre och deras anhöriga varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att fatta. Samtidigt var det rätt att införa förbudet. Det var också rätt beslut när vi förlängde det. Men jag är innerligt glad att idag kunna meddela att besöksförbudet från och med den 1 oktober kommer att upphöra, säger Lena Hallengren i ett pressmeddelande från regeringen (15 september) . 

    Källor

  • Regeringen - https://www.regeringen.se/artiklar/2020/09/besoksforbudet-pa-aldreboenden-upphor-1-oktober/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.