Är för mycket antioxidanter skadligt?
Hallå där Kerstin Brismar, professor och specialist i internmedicin, endokrinologi och diabetologi, vid Karolinska institutet.
Hur fungerar antioxidanter?
– Antioxidanter är ämnen som kan neutralisera starkt reaktiva syre- eller kvävemolekyler, så kallade fria radikaler. Eftersom fria radikaler är negativt laddade molekyler kan de skada exempelvis DNA, lipider och proteiner i cellerna. Det finns många olika former av endogena antioxidanter och nästintill alla är vattenlösliga och hittas i cytoplasman. Coenzym Q10 är den enda fettlöslig antioxidanten och finns i alla membran samt i mitokondrierna.
>>Gå en fortbildning i sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom
Finns tydliga samband mellan fria radikaler och sjukdomsutveckling?
– Jag kan bara tala för diabetes som är mitt forskningsområde, och här är oxidativ stress en central del i sjukdomen. Vi vet att det finns starka kopplingar mellan bildandet av fria radikaler och avancerade diabeteskomplikationer, dessutom finns misstankar om att oxidativ stress inverkar på risken att få diabetes.
Är det skadligt med för mycket antioxidanter?
– Vid för höga koncentrationer har det förekommit att antioxidanter omvandlats till pro-oxidanter. Det innebär att antioxidanterna själva börjar att producera fria radikaler och därmed orsakar cellulär skada. Risken för pro-oxidanter är större när man intar antioxidanter i hög koncentration, däremot inte om man äter antioxidanter i form av frukt och grönt. CoQ10 kan inte heller bli en pro-oxidant. Exempel på frukt och grönt som är rikliga på antioxidanter är bär, som bland annat innehåller mycket C-vitamin och E-vitamin vilka är kraftfulla antioxidanter. Samt även lök, tomat och paprika.
Vad är din uppfattning om antioxidanter? Är molekylerna till nytta eller gör de mest skada? Kommentera gärna direkt under artikeln.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
>>Gå en fortbildning om förmaksflimmer
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Registreringen av hjärtinfarktpatienter över 80 år behöver bli bättre
Allt fler håller sig friska långt upp i åren och det är viktigt att en så stor andel som möjligt av de som insjuknar i hjärtinfarkt registreras i det nationella kvalitetsregistret för hjärtinfarktvård, RIKS-HIA. Andelen av patienter som registrerats i RIKS-HIA ligger lä...
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...