Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.

Lymfödem manifesterar sig framför allt i huden och förekommer som två former: primärt/ medfött lymfödem och sekundärt lymfödem. Medfött lymfödem beror på en nedsatt transportkapacitet i lymfkärlen och är ovanligt, men bör övervägas hos främst yngre personer som får ödem i nedre extremiteter. Betydligt vanligare är sekundärt lymfödem som uppstår till följd av skador på lymfkärlen genom bland annat lymfkörtelutrymning, strålbehandling, inväxt av en tumör eller upprepade infektioner i huden.
Till skillnad från de flesta andra typer av ödem uppstår det vid lymfödem vanligen ingen fördjupning i vävnaden vid tryck av tummen mot huden (non-pitting). Svårigheter att lyfta ett hudveck vid tå-/fingerbas II eller III på grund av förtjockning av hud och subkutan vävnad, Stemmers tecken, räknas som ett specifikt tecken för lymfödem. I början kan huden se glansig och utspänd ut vilket kan förekomma vid djup ventrombos. Provtagning och bilddiagnostik kan behövas för att utesluta andra tillstånd och för att klargöra genesen till lymfödemet.
Tidig upptäckt och remittering till en instans med kunskaper om lymfödem är mycket viktigt. Behandling med hudvård, motion/övningar, kompression och ibland tilläggsbehandling av manuellt lymfdränage eller lymfpulsatorbehandling kan förebygga komplikationer.
Läs mer i NetdoktorPro:s medicinska översikt om Lymfödem.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2023: Här är senaste nyheterna inom kardiologi
Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet sammanfattar.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Underbehandling av hypertoni – trots stora vinster vid behandling
Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Chock
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.
-
Främmande kropp i nedre luftvägarna, andningsstopp