Viktiga förändringar kring hur kronisk hjärtsvikt ska behandlas
De senaste europeiska riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion innehåller viktiga förändringar.
I fjol publicerade europeiska kardiologförbundet nya riktlinjer som bland annat innehöll rekommendationen att samtliga patienter med nedsatt ejektionsfraktion, bör behandlas med läkemedel från fyra olika läkemedelsgrupper, ACE-hämmare (ARB vid intolerans), betablockerare, aldosteronreceptorantagonister (MRA) och SGLT-2-hämmare. Enligt den senaste uppdateringen av riktlinjerna är nu prio ett att alla dessa fyra läkemedelsgrupper sätts in snarare än att måldosen för läkemedlen uppnås.
Tillräckligt med evidens för SGLT-2-hämmare
Eftersom det finns övertygande evidens att SGLT-2-hämmare minskar dödlighet hos patienter med HFrEF, oavsett förekomsten av typ 2-diabetes är nu läkemedelsgruppen en del av basbehandlingen. Rekommendationerna gäller även för hjärtsviktspatienter med mellanvärden för ejektionsfraktionen, men evidensläget för gynnsam effekt i denna grupp är något sämre.
Som det ser ut nu har de allra flesta regionerna anpassat sina behandlingsrekommendationer utifrån senaste uppdateringe
Behandling av järnbrist hos hjärtsviktspatienter får hög prioritet i uppdaterade ESC-riktlinjer
Hos patienter med akut och kronisk hjärtsvikt är järnbrist, med eller utan anemi, vanligt. Så pass vanligt att man räknar med att hälften av hjärtsviktspopulationen har järnbrist. Det menar Michael Fu, professor och överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, som välkomnar de uppdaterade riktlinjerna från ESC.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2023: Här är senaste nyheterna inom kardiologi
Bruna Gigante, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus och docent i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska Institutet sammanfattar.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Underbehandling av hypertoni – trots stora vinster vid behandling
Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.
-
Akut hjärtinfarkt
-
Främmande kropp i nedre luftvägarna, andningsstopp