Viktiga förändringar kring hur kronisk hjärtsvikt ska behandlas
De senaste europeiska riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion innehåller viktiga förändringar.
I fjol publicerade europeiska kardiologförbundet nya riktlinjer som bland annat innehöll rekommendationen att samtliga patienter med nedsatt ejektionsfraktion, bör behandlas med läkemedel från fyra olika läkemedelsgrupper, ACE-hämmare (ARB vid intolerans), betablockerare, aldosteronreceptorantagonister (MRA) och SGLT-2-hämmare. Enligt den senaste uppdateringen av riktlinjerna är nu prio ett att alla dessa fyra läkemedelsgrupper sätts in snarare än att måldosen för läkemedlen uppnås.
Tillräckligt med evidens för SGLT-2-hämmare
Eftersom det finns övertygande evidens att SGLT-2-hämmare minskar dödlighet hos patienter med HFrEF, oavsett förekomsten av typ 2-diabetes är nu läkemedelsgruppen en del av basbehandlingen. Rekommendationerna gäller även för hjärtsviktspatienter med mellanvärden för ejektionsfraktionen, men evidensläget för gynnsam effekt i denna grupp är något sämre.
Som det ser ut nu har de allra flesta regionerna anpassat sina behandlingsrekommendationer utifrån senaste uppdateringe
Hypertrofisk kardiomyopati, HCM, underdiagnostiserat i Sverige
Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är den vanligaste kardiomyopatin med en prevalens på omkring 1/500-1/1000, det vill säga mellan 10-20 000 personer i Sverige har någon form av HCM. Dock är långt ifrån alla fall hittills diagnostiserade, enligt Oscar Braun, läkare och docent i kardiologi vid Lunds universitet. CV-SE-2400028-Okt2024