Nyhet | Kardiologi

Antalet hjärtinfarkter minskar överlag

De senaste decennierna har antalet hjärtinfarkter i Sverige minskat och dödligheten halverats. Förklaringen är främst forskningsframsteg, bättre vård och en hälsosammare livsstil. Men alla har inte samma möjlighet till god vård i landet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det är oerhört glädjande att hjärtinfarkterna totalt sett minskar, men alla borde ha samma möjlighet till fler friska år oavsett var man bor i landet. Hjärtforskningen står inför nya utmaningar för att vi ska klara att möta framtidens hjärtsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En ny metod har till exempel lett till att sjukvården nu kan hitta fler små hjärtinfarkter som man annars hade riskerat att missa. Men för de som bor på landsbygden och långt från vården är detta ingen självklarhet och skillnaden runt om i landet är stora. I Norrbotten insjuknade 548 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt år 2015, och 135 av 100 000 invånare avled – motsvarande siffror för Stockholm är 254 insjuknade och 56 döda. I riket som helhet drabbades 369 av 100 000 invånare, och 88 av 100 000 invånare avled.

Annons
Annons

– Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på, men en bidragande orsak kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och att livsstilen ser olika ut beroende på var man bor i landet. För att minska antalet hjärtinfarkter i hela landet är det viktigt att satsa på forskning som tidigt hjälper oss att förutsäga vem som kommer att drabbas, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

    Källor

  • Hjärt-Lungfonden - http://www.mynewsdesk.com/se/hjart-lungfonden/pressreleases/faerre-hjaertinfarkter-men-stor-skillnad-paa-landsort-och-storstad-1763181

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons