Fetma hos unga män ökar risken för blodpropp senare i livet
Män med fetma i de övre tonåren löper ökad risk för blodpropp i ben eller lunga senare i livet, det visar en studie från Göteborgs universitet.

NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Studien omfattar data från 1,6 miljoner män i Sverige som mönstrade för militärtjänstgöring i Sverige under åren 1969-2005. Snittåldern var drygt 18 år. Männen som ingick i datan följdes sedan upp via patient- och dödsorsaksregister.
Enligt forskarna ökar risken stegvis och är som störst hos de män som haft grav fetma som unga.
Gruppen med fetma, BMI 30-35 hade mer än dubbelt så hög risk att drabbas än referensgruppen. För de män med grav fetma, BMI 35 och uppåt, var det nästan en femfaldigad risk för blodpropp i ben eller lunga under uppföljningstiden, enligt studien.
– Kopplingen mellan VTE och fetma är tidigare främst studerad i populationer där BMI mätts senare i livet. Eftersom studiedeltagarna då kan ha hunnit utveckla fetmarelaterade sjukdomar som också påverkar risken för blodpropp, som vissa former av cancer, riskerar man att underskatta risken av fetma. I takt med att fetma och grav fetma bland unga ökar, blir det allt viktigare att studera de långsiktiga risker detta medför, säger en studiens första författare Katarina Glise Sandblad är doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och ST-läkare inom internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Studien omfattar enbart män, men mönstret och sambanden är troligen liknade för kvinnor, menar forskarna bakom studien.
Förmaksflimmer i den kliniska vardagen
I NetdoktorPro:s fortbildning om förmaksflimmer, framtagen tillsammans med Faris Al-Khalili, med dr och kardiolog vid Hjärt-lung-allergimottagningen på Sophiahemmet Sjukhus, får du följa ett patientfall i sex delar.
FORTBILDNING: Förmaksflimmer – följ ett patientfall i sex delar >>
- Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//okad-risk-for-blodpropp-hos-man-som-haft-fetma-som-unga.cid1684398
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
ESC 2021: Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet
En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling.
-
Många får sin flimmerdiagnos av en tillfällighet
Därför är det viktigt att undersöka personer i riskgrupp, som ännu inte drabbats. Detta lyfts i Flimmerrapporten 2021, men även i de nya ESC-riktlinjerna.
-
Okej för hemmamätning av förmaksflimmer – två produkter godkända
Regionernas medicintekniska produktråd har sagt ja till två olika produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet. Man hoppas nu att fler flimmerpatienter ska upptäckas och få behandling i tid.
-
Viktiga förändringar kring hur kronisk hjärtsvikt ska behandlas
De senaste europeiska riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion innehåller viktiga förändringar.
-
Perikardit