Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Förändrat kolesterolprotein skyddar mot hjärtsjukdom

Mutationer i ett protein som absorberar kolesterol i tarmen leder till att personen har lägre kolesterolnivå i kroppen. Det innebär att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar.

Publicerad den: 2014-11-14

Annons

Bakom studien står en internationell forskargrupp som har undersökt proteinet NPC1L1 hos ett stort antal individer med och utan kranskärlssjukdom. De kunde då konstatera att ungefär 1 av 650 personer bar på genuppsättningar som orsakade defekter i NPC1L1. Proteinet ansvarar bland annat för att absorbera kolesterol i tarmen. Individer med defekter i NPC1L1 var vanligare i gruppen som var friska, jämfört med gruppen som led av kranskärlssjukdom.

Forskarna kom fram till att individer som bar på någon av mutationerna i NPC1L1 hade 53 procent lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdom. En upptäckt som kan bana väg för nya behandlingsformer mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
Annons

I studien påpekar dock forskarna att man inte ska ta för givet att en farmakologisk hämning av NPC1L1 skulle fungera lika effektivt som en genetisk hämning. I det sistnämnda är inhiberingen av proteinet livslång, medan ett läkemedel endast fungerar under begränsad tid.  

Studien har publicerats i New England Journal of Medicine.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/mutation-i-kolesterolprotein-kopplas-till-hjartskydd/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.