Nyhet | Kardiologi

Förändrat kolesterolprotein skyddar mot hjärtsjukdom

Mutationer i ett protein som absorberar kolesterol i tarmen leder till att personen har lägre kolesterolnivå i kroppen. Det innebär att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar.

Publicerad den: 2014-11-14
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Bakom studien står en internationell forskargrupp som har undersökt proteinet NPC1L1 hos ett stort antal individer med och utan kranskärlssjukdom. De kunde då konstatera att ungefär 1 av 650 personer bar på genuppsättningar som orsakade defekter i NPC1L1. Proteinet ansvarar bland annat för att absorbera kolesterol i tarmen. Individer med defekter i NPC1L1 var vanligare i gruppen som var friska, jämfört med gruppen som led av kranskärlssjukdom.

Forskarna kom fram till att individer som bar på någon av mutationerna i NPC1L1 hade 53 procent lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdom. En upptäckt som kan bana väg för nya behandlingsformer mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
Annons

I studien påpekar dock forskarna att man inte ska ta för givet att en farmakologisk hämning av NPC1L1 skulle fungera lika effektivt som en genetisk hämning. I det sistnämnda är inhiberingen av proteinet livslång, medan ett läkemedel endast fungerar under begränsad tid.  

Studien har publicerats i New England Journal of Medicine.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/mutation-i-kolesterolprotein-kopplas-till-hjartskydd/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons