Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Första svenska superkameran avbildar kroppen på flera sätt

En ny sorts kamera vid Akademiska sjukhuset i Uppsala slår ihop två olika tekniker för att samla in data om kroppen. Kameran ska underlätta diagnosticering och ge mer kunskap om hur man kan behandla såväl hjärt- och kärlsjukdomar som cancer och neurologiska sjukdomar.
Annons

Kameran som invigdes i veckan är den första i Sverige som integrerar både PET- och MR-teknikerna. PET-teknik innebär att ett radioaktivt spårämne skapar bilder i kameran. Tekniken används framför allt inom cancervården, men också inom läkemedelsutveckling för att se om läkemedel når fram till rätt receptorer i hjärnan. Med MR-teknik används en magnetkamera för att exempelvis upptäcka sjukdomar som demens, cancer, akut stroke och epilepsi.

I den nya superkameran har man kombinerat båda teknikerna. Kameran ska främst användas för forskning men kan även komma till nytta inom den vanliga sjukvården, säger Håkan Ahlström, professor i radiologi, till Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

En av kamerans fördelar är att en undersökning med den ger mycket mindre strålning än en kombinerad PET- och skiktröntgen.

– Vi räknar också med att tekniken ska ge ökad kunskap om förebyggande åtgärder, prognos, behandling och bättre sätt att utvärdera behandlingsresultat, säger Håkan Ahlström till UNT.

    Källor

  • Upsala Nya Tidning - http://unt.se/uppland/uppsala/akademiska-forst-med-superkamera-3428815.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.