Läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion
De senaste europeiska riktlinjerna för behandling av kronisk hjärtsvikt innehåller några viktiga förändringar om hur läkemedelsbehandlingen ska se ut hos patienter med nedsatt ejektionsfraktion.
Det europeiska kardiologförbundet publicerade förra året nya riktlinjer där man rekommenderar att samtliga patienter med nedsatt ejektionsfraktion, HFrEF, bör behandlas med läkemedel från fyra olika läkemedelsgrupper: ACE-hämmare (ARB vid intolerans), betablockerare, aldosteronreceptorantagonister (MRA) och SGLT-2-hämmare.
En nyhet i riktlinjerna är att det är viktigare att alla dessa fyra läkemedelsgrupper sätts in än att man uppnår måldos för samtliga läkemedel. SGLT-2-hämmare utgör nu en del av basbehandlingen eftersom det finns övertygande evidens att dessa läkemedel minskar dödlighet hos patienter med HFrEF, oavsett förekomsten av typ 2-diabetes. Rekommendationerna gäller även för hjärtsviktspatienter med mellanvärden för ejektionsfraktionen, men evidensläget för gynnsam effekt i denna grupp är något sämre.
De flesta regioner har nu anpassat sina behandlingsrekommendationer utifrån dessa nya rekommendationer. Läs mer om hur patienter med hjärtsvikt ska behandlas i Netdoktors medicinska översikt. I översikten ges även råd om hur man kan sätta in de rekommenderade läkemedlen hos olika patientgrupper.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Registreringen av hjärtinfarktpatienter över 80 år behöver bli bättre
Allt fler håller sig friska långt upp i åren och det är viktigt att en så stor andel som möjligt av de som insjuknar i hjärtinfarkt registreras i det nationella kvalitetsregistret för hjärtinfarktvård, RIKS-HIA. Andelen av patienter som registrerats i RIKS-HIA ligger lä...
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...