Nytt om livsstilsförändringar vid förmaksflimmer
De nya europeiska riktlinjerna för förmaksflimmer lyfter på ett helt nytt sätt vikten av att behandla riskfaktorer, samtidiga sjukdomar och skapa bestående livsstilsförändringar. Riktlinjerna presenteras under den pågående ESC-kongressen.
Det var fyra år sedan ESC-riktlinjerna uppdaterades senast och mycket har hänt sedan dess inom flimmerområdet. Därför har riktlinjerna nu uppdaterats på flera punkter. För Dagens Medicin berättar Tord Juhlin, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund, om vad detta innebär för sjukvården och för patienterna.
Enligt honom är den allra största skillnaden mot de tidigare riktlinjerna införandet av det så kallade ABC-begreppet, det vill säga ”the Atrial fibrillation Better Care (ABC) pathway”. Där står A för behandling med antikoagulantia för att minska risken för stroke, B för att ha bättre koll på symtom och i C ingår kardiovaskulär- och samsjuklighetsoptimering.
– A och B är ju vad vi jobbar med normalt, att behandla symtom och undvika stroke, men C lyfter nu på ett helt nytt sätt vikten av att behandla riskfaktorer och samtidiga sjukdomar. Här får också livsstilsmodifikationer ett helt annat fokus än i tidigare riktlinjer, säger Tord Juhlin till Dagens Medicin.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om förmaksflimmer »
För hård träning kan öka risken för förmaksflimmer
De nya riktlinjerna sätter ett större fokus på bestående livsstilsförändringar, såsom att minska övervikt, alkoholkonsumtion och öka mängden fysisk träning. Samtidigt finns det undantag.
Det handlar till exempel om en mindre grupp som tränar så pass hårt att det kan orsaka förmaksflimmer. Tord Juhlin menar att personer över 50 år ska vara försiktiga med extrema distanslopp på cykel, skidor och löpning.
Vad gäller träning ökar risken för allvarlig blödning vid behandling med antikoagulantia, varför kontaktsporter helt ska undvikas för dessa patienter.
En annan nyhet i de uppdaterade riktlinjerna är att införa så kallad opportunistisk screening för att upptäcka förmaksflimmer hos patienter med högt blodtryck.
Läs de nya riktlinjerna här >>
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/08/29/nya-riktlinjer-vid-flimmer-lyfter-vikten-av-andrad-livsstil/
Källor
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
Vanlig patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu