Nyhet | Kardiologi

Vanliga läkemedel hämmar bakterietillväxten i tarmen

Tusentals läkemedel har testats i olika bakterieodlingar som liknar tarmfloran. Omkring en fjärdedel av medicinerna bromsade bakterietillväxten i tarmen, trots att de inte ska vara bakteriedödande. Det visar en tysk studie publicerad i tidskriften Nature.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Läkemedel från alla läkemedelsgrupper har testats i bakterieodlingar på cirka 40 bakteriestammar som är vanliga i tarmfloran. Det visade sig att en fjärdedel av dessa tusentals läkemedel hade en hämmande effekt på bakterietillväxten i tarmen. Resultatet överraskade forskarna då medicinerna inte ska vara bakteriedödande.

– Jag tror att det kommer att vara en bra utgångspunkt för framtida forskning kring hur läkemedel påverkar tarmfloran och eventuella effekter för hälsan. Det här är grundforskning och man kan inte dra några slutsatser om hälsoeffekter ännu, säger Robert Caesar, docent i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet, till Vetenskapsradion.

Fortsätta ta ordinerade läkemedel

Samtidigt menar Robert Caesar att det är viktigt att fortsätta ta ordinerade läkemedel utan att känna oro för hur de påverkar tarmen.

Annons
Annons

Nu ser han fram emot följande studier som är mer inriktade på de kliniska effekterna.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6914272

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons