Astma och KOL fortsätter öka i Europa
Med astma och KOL i fokus bevakande Anne Lindberg, professor och överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, den årliga lungkongressen ERS virtuella möte.
Hallå där Anne Lindberg...
Vilka områden bevakade du?
– Mitt intresseområde rör framförallt klinik och epidemiologi för de obstruktiva lungsjukdomarna hos vuxna.
Vilka var de största nyheterna under mötet?
– Svårt att säga, det var många mycket bra presentationer. Utöver det jag bevakat inom området obstruktiva lungsjukdomar, även miljöaspekter och luftvägshälsa. Samt förstås många intressanta presentationer inom covid-19 och långtids-covid i relation till
luftvägssjukdom.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
De svenska behandlingsriktlinjerna för astma från läkemedelsverket har inte uppdaterats sedan 2015. Börjar det inte bli dags?
– Om jag har förstått saken rätt har ett planerat arbete med uppdatering av riktlinjerna blivit förskjutet på grund av pandemin.
Förväntas KOL att öka i framtiden?
– I en studie uppskattade man den förväntade prevalensen av KOL i Europa år 2050 till en ökning på strax under 40 procent.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Hur ser det ut för astma?
– Vi visar i en publikation från OLIN-studierna (postal enkätstudie) att prevalensen astma har ökat från 1996 till 2006 och fram till 2016.
Läs publikationen här >>
Vad tyckte du om årets ERS? Något du saknade?
– Ett imponerande program som täcker många ämnesområden. Jag saknar kreativa möten och diskussioner med kollegor som en digital kongress inte kan erbjuda.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Astma – senaste nytt inom området
Här kan du läsa en sammanfattning om vad som är nytt inom området astma gällande exempelvis kombinationsbehandlingar, biologiska läkemedel, allergispecifik immunterapi, Precisionsmedicin och digitala verktyg.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
-
Kombinationsbehandling mer effektiv vid astma
Nya forskningsresultat visar att kortverkande beta 2-stimulerare tillsammans med glukokortikoid ger bättre resultat vid astma jämfört med behandling med enbart beta 2-stimulerare.
-
Akut bronkit
Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet.