Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Lungmedicin

Astma och KOL fortsätter öka i Europa

Med astma och KOL i fokus bevakande Anne Lindberg, professor och överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, den årliga lungkongressen ERS virtuella möte.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-10-06

Annons

Hallå där Anne Lindberg...

Vilka områden bevakade du?

– Mitt intresseområde rör framförallt klinik och epidemiologi för de obstruktiva lungsjukdomarna hos vuxna.

Annons
Annons

Vilka var de största nyheterna under mötet?

– Svårt att säga, det var många mycket bra presentationer. Utöver det jag bevakat inom området obstruktiva lungsjukdomar, även miljöaspekter och luftvägshälsa. Samt förstås många intressanta presentationer inom covid-19 och långtids-covid i relation till
luftvägssjukdom.

Här kan du läsa Anne Lindbergs kongressrapport från ERS, med hennes reflektioner kring data och studieresultat >>

De svenska behandlingsriktlinjerna för astma från läkemedelsverket har inte uppdaterats sedan 2015. Börjar det inte bli dags?

Annons
Annons

– Om jag har förstått saken rätt har ett planerat arbete med uppdatering av riktlinjerna blivit förskjutet på grund av pandemin.

Förväntas KOL att öka i framtiden?

– I en studie uppskattade man den förväntade prevalensen av KOL i Europa år 2050 till en ökning på strax under 40 procent.

Hur ser det ut för astma?

– Vi visar i en publikation från OLIN-studierna (postal enkätstudie) att prevalensen astma har ökat från 1996 till 2006 och fram till 2016.

Läs publikationen här >>

Vad tyckte du om årets ERS? Något du saknade?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Ett imponerande program som täcker många ämnesområden. Jag saknar kreativa möten och diskussioner med kollegor som en digital kongress inte kan erbjuda.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.