Fokus på färre exacerbationer i ny studie om KOL
Graden av moderata till svåra exacerbationer, kopplade till kronisk obstruktiv lungsjukdom, verkar kunna reduceras med antiinflammatorisk behandling. Det visar forskningsresultat som nyligen har publicerats i The Lancet.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Fortbildning för läkare
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Vid exacerbationer försämras obstruktionen hos KOL-patienten, vilket visar sig som perioder med ökad dyspné, sputumpurulens och upphostningar. Orsaken kan vara en infektion av virus eller bakterier, ibland hittas dock ingen utlösande faktor. En central del med behandlingen av KOL är att minska antalet exacerbationer eftersom det står för en stor del av sjukhusinläggningarna.
Nu visar en ny studie att antiinflammatorisk terapi kan minska exacerbationsfrekvensen, både hos dem med KOL eller symtom av kronisk bronkit, som redan står på kombinations- eller trippelbehandling. Resultatet gällde för både moderata och svåra former av exacerbationer.
I studien definierades moderata exacerbationer som att patienten behövde behandling med orala- eller parenterala glukokortikoider, medan svåra exacerbationer krävde sjukhusvård eller riskerade dödlig utgång.
Effekt på luftrör och alveoler
Studien är multicenter, parallellgrupp, dubbelblind och placebo-kontrollerad. Totalt deltog 1 945 personer som alla var rökare i grunden och diagnostiserade med KOL. Samtliga patienter hade tydliga begräsningar i luftflödet, symtom på kronisk bronkit samt minst två inträffade exacerbationer under det senaste året.
När patienterna behandlades med det antiinflammatoriska preparatet såg forskarna att graden av moderata och svåra exacerbationer reducerades, jämfört med placebogruppen. Dessutom förbättrades deltagarnas lungfunktion. Effekten beror troligtvis på minskad inflammation i både luftrör och alveoler.
Både patienterna som fick aktivt preparat, samt deltagarna i placebogruppen, rapporterade in flera negativa effekter under studiens gång, däribland pneumonia.
Frekvensen av exacerbationer kan minskas med muskarinantagonister, som även går att kombinera med inhalerade kortikosteroider/ långverkande β2-agonister. Studiens författare framhåller att den antiinflammatoriska terapin kan vara aktuell för patienter vars exacerbationer inte kan kontrolleras med de ovan nämnda behandlingarna. Forskarna drar slutsatsen att den antiinflammatoriska terapin minskar antalet sjukhusinläggningar bland patienter med svår KOL och kronisk bronkit som ligger i riskzonen för exacerbationer – trots kombinations- eller trippelbehandling.
Studien har placerats i den medicinska tidskriften The Lancet.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Astma – senaste nytt inom området
Här kan du läsa en sammanfattning om vad som är nytt inom området astma gällande exempelvis kombinationsbehandlingar, biologiska läkemedel, allergispecifik immunterapi, Precisionsmedicin och digitala verktyg.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.