Kopplingen mellan KOL och lungcancer – en olöst gåta
Vid kronisk obstruktiv lungsjukdom sker en komplex skada av lungvävnaden. Den konstanta inflammationen i lungorna verkar även kunna orsaka andra sjukdomstillstånd, däribland cancer. ”Sambandet mellan KOL och lungcancer bottnar i mer än tobaksröken”, säger docent och överläkare Anne Lindberg.
Kliniskt karaktäriseras KOL som en förlust av lungparenkym (emfysem) samt inflammation av bronkiolerna, så kallad bronkiolit. Sjukdomen ökar drastiskt bland svenskarna och risken att drabbas stiger med åldern.
– Rökning är fortfarande en primär orsak, men det finns även KOL-patienter som aldrig har rört en cigarett. Här kan luftföroreningar, yrkesmässig exponering eller passiv rökning vara bidragande orsaker, säger Anne Lindberg som är docent och överläkare vid lungkliniken på Sunderby sjukhus i Luleå samt universitetslektor vid Umeå universitet.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Orsakar fler sjukdomar - bland annat ökad risk för lungcancer
Vid KOL sker en obstruktion av luftrören och alveolerna förstörs i de perifera delarna av lungorna, vilket leder till emfysem. Emfysemblåsorna varierar i storlek och bidrar till en reducerad elasticitet och svårighet att tömma lungan på luft. Vanligtvis förekommer olika grader av emfysem och bronkiolit tillsammans. Försämringsperioder, så kallade exacerbationer, är vanliga vid sjukdomen.
– I dag betraktas KOL som ett heterogent syndrom som består av varierande komponenter. Sjukdomsuttrycket skiljer sig därför mellan olika individer, säger hon.
Vävnadsförstörelsen vid KOL med utveckling av emfysem kan bland annat hänga samman med destruktion av extracellulär matrix i lungorna. Men det är viktigt att se sjukdomen ur ett större perspektiv, påpekar Anne Lindberg.
– Inflammationsprocessen i lungvävnaden kan medföra att inflammationen ”spiller över” och drabbar fler vävnader och organ i kroppen.
Vid KOL ökar även risken för andra svåra sjukdomstillstånd, däribland hjärtkärlsjukdom, ångest, depression, diabetes och osteoporos. Det finns även studier som har visat att personer med KOL har ökad risk för lungcancer.
– Kopplingen mellan KOL och tumörutveckling är viktig att notera. Visserligen bidrar rökningen till lungcancer, men sambandet mellan KOL och lungcancer verkar vara större än vad som kan förklaras av den gemensamma riskfaktorn tobaksrökning.
Stort mörkertal för KOL
Enligt Socialstyrelsens register drabbas fler kvinnor av KOL. I den gruppen har dödligheten ökat med 74 procent sedan 1997.
– Även om tobaksrökningen har minskat i samhället så röker allt fler unga tjejer i dag, det tycker jag är oroande. Framför allt om trenden håller i sig, säger Anne Lindberg.
Trots att hälsoriskerna med tobak är väldokumenterade fortsätter en stor del av både män och kvinnor att röka. Antalet beräknas till och med stiga i utvecklingsländer de kommande åren. Nya forskningsstudier indikerar även att kvinnor har en ökad känslighet för tobakens skadeverkningar, jämfört med männen.
– Flera studier tyder på att kvinnan är känsligare för tobaksrökens skadeeffekter. De insjuknar dessutom vid yngre ålder i jämförelse med män, säger hon.
I dag klassas KOL som den fjärde vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt Socialstyrelsen.
– Mortaliteten i KOL är dock betydligt större än så, underdiagnostiken är betydande vilket medför ett omfattande mörkertal. Dessutom är det svårt att urskilja KOL som bidragande dödsorsak i registerdata, eftersom sjukdomen kan följas av andra åkommor.
Vilka symtom har vanligtvis KOL-patienterna som du möter? Kommentera gärna direkt under artikeln.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu