
Lathund inhalationsteknik
En ny internationell översikt publicerad i tidskriften Chest journal visar att en stor del lungpatienter har fel inhalationsteknik. Därför har NetdoktorPro tagit fram en manual för användning av pulverinhalator, inhalationsspray samt de vanligaste felen.
Manualen är faktagranskad och godkänd av Ewa-Lena Johansson, medicine doktor och specialiserad sjukgymnast vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Pulverinhalator – läkemedlet administreras med inandning
Instruktion för pulverinhalatorer
- Fråga om patienten har några funderingar kring användandet av sin inhalator. Informera därefter om behandlingen, hur läkemedlet verkar och varför patienten tar medicinen.
- Försäkra dig om att patienten sitter eller står i en bekväm position.
- Låt patienten mata fram en dos läkemedel.
- Inhalatorn ska hållas lodrätt.
- Be patienten att göra en djup och lugn utandning bredvid inhalatorn.
- Säg till patienten att sätta inhalatorns munstycke horisontellt mellan tänderna. Nästa steg är att läpparna ska omsluta munstycket.
- Be patienten att göra en djup och kraftig inandning genom inhalatorn. Vissa läkemedelstillverkare rekommenderar att patienten ska hålla andan under 5-10 sekunder efter avslutad inhalering. Det finns dock ingen vetenskaplig evidens för att detta optimerar inhalation av pulver.
- Om patienten ska ta ytterligare en dos bör detta göras efter minst 30 sekunder.
- Om inhalatorn innehåller kortisonbaserat läkemedel ska patienten skölja munnen med vatten efter avslutad behandling. Det minskar risken för svampinfektioner.
- Dokumentera den genomförda inhalationsbehandlingen.
- Inhalatorn ska rengöras minst en gång i veckan. Be patienten att använda en torr servett och inte vatten eller annan vätska.
Vanliga fel
- Inhalatorn skakas inte före användning, vilket gäller för vissa pulverinhalatorer.
- Patienten gör inte en tillräckligt kraftig utandning innan inhalering. Därmed försvagas inandningsflödet vilket ger en försämrad deposition av läkemedlet till bronkträdet.
- Patienten gör utandningen i inhalatorn. Eftersom utandningsluften är fuktig kan pulvret klumpas samman inuti inhalatorn.
- Inhalatorn hålls inte lodrätt vid frammatning av dos.
- Inhalatorn placeras inte horisontellt med tänderna och patienten har inte slutna läppar under inhaleringen.
Inhalationsspray (dosaerosol) – läkemedlet administreras med drivgas
Instruktion för dosaerosoler
-
Fråga om patienten har några funderingar kring användandet av sin inhalator. Informera därefter om behandlingen, hur läkemedlet verkar och varför patienten tar medicinen.
- Försäkra dig om att patienten sitter eller står i en bekväm position.
- Inhalatorn ska hållas lodrätt och skakas innan användning. (Om inhalatorn är ny behöver patienten testspraya en gång i luften för att kontrollera att inhalatorn fungerar).
- Säg till patienten att göra en djup och lugn utandning bredvid inhalatorn.
- Be patienten att sätta inhalatorns munstycke mellan tänderna. Nästa steg är att läpparna ska omsluta munstycket.
- Patienten ska göra en djup och långsam inandning samtidigt som inhalatorns metallbehållare pressas ned.
- Säg till patienten att hålla andan under cirka 10 sekunder, eller så länge det känns bekvämt.
- Om patienten ska ta ytterligare en dos bör detta göras efter minst 30 sekunder.
- Om inhalatorn innehåller kortisonbaserat läkemedel ska patienten skölja munnen med vatten efter avslutad behandling. Det minskar risken för svampinfektioner.
- Dokumentera den genomförda inhalationsbehandlingen.
- Inhalatorn ska rengöras minst en gång i veckan. Be patienten att använda en torr servett och inte vatten eller annan vätska.
Vanliga fel
-
Inhalatorn skakas inte före användning.
- Patienten gör inte en tillräckligt kraftig utandning innan inhalering. Därmed försvagas inandningsflödet vilket ger en försämrad läkemedelsdeponering till bronkträdet.
- Patienten koordinerar inte sprayens avfyrning med inandning. Därmed finns risk att läkemedlet hamnar i munhålan eller svalget.
- Patienten håller inte andan efter inhalering.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu