Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Lungmedicin

Lungläkaren som vill förstå det som ligger långt ifrån honom

Från teologi,  filosofi och psykologi till medicin. Leif Bjermer är professor i lungmedicin och allergologi och hans "winning formula" är att försöka förstå det som ligger långt ifrån honom själv. I juni 2010 fick han tillsammans med sitt forskarlag ta emot ett forskningsanslag på 15 miljoner kronor från Hjärt- och lungfonden.

Annons

Tio snabba med Leif Bjermer

Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?

– När det gäller KOL handlar det just nu om att vi ska försöka hitta andra evalueringsparametrar för att patienten ska kunna få ut det som önskas av behandlingen. Hittills har studiernasfokus legat på själva lungfunktionen och hur vi ska kunna öka lungkapaciteten. Många mätningar sker när patienten sitter stilla i en stol, men det blir man ju inte andfådd av. Nu försöker vi istället hitta sätt att mäta patienternas aktivitet och hur de klarar av vardagen.

Annons
Annons

– Vi forskar också om epigenetik, hur miljö påverkar arvsanlag som i sin tur kan utlösa till exempel KOL. Vi vet att rökning är den största orsaken till KOL men en del störrökare drabbas aldrig medan vissa som bara röker måttligt blir jättesjuka.

Vad står högst på din agenda inför vintern? 

– Det är en hektisk tid just nu, det är många studier som ska bli klara innan jul. Sen är det dags att summera och börja blicka framåt igen. Jag har tänkt att jag ska försöka stänga av mobiltelefonen i ett par dagar, men det kan nog bli svårt.

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

Annons
Annons

– Egentligen ville jag läsa psykologi eller psykiatri och jag tänkte först bli psykiatriker, men jag kom fram till att det är lika mycket eller mer tid för mötet med patienten inom medicin.

Hur hamnade du inom ditt specialistområde?

– Anledningen till att jag hamnade inom lungmedicin var för att jag mötte så trevliga människor i fikarummet när jag var kandidat i Umeå, därför sökte jag sommarjobb där.

– I början av min utbildning satt jag och mina studiekamrater och pratade om vad vi ville bli, vi skrev ned allas drömmar. När vi sedan träffades igen visade det sig att ingenting stämde med det vi tidigare var så övertygade om att vi skulle jobba med i framtiden, det händer så mycket på vägen. Men jag känner att jag har haft mycket nytta av mina tidigare humanistiska studier.

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor? 

– Det blir många bra diskussioner i lunch- och fikarummen, jag tycker att det är viktigt att kunna prata med kollegor i en avslappnad miljö. Till exempel förklarar de som jobbar på Cambridge att de har fått ta emot så många nobelpris delvis på grund av att de har en trevlig och öppen stämning i fikarummet. Kreativitet kräver utrymme för otvungen spontanitet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

– Internet är en naturlig del av allt egentligen, om jag undrar någonting googlar jag det. Patienten googlar också, men för mig är det lättare att sortera bland all den information som finns att tillgå. Jag tycker att det är bra att patienterna är pålästa och upplever att det finns en större medvetenhet nu än tidigare. Förr togs det som stod i dagstidningen som sanning men nu är man mer kritisk till all information som ges. Framför allt får patienterna genom eget kuskapssökande på internet hjälp med att formulera sina frågor och de vågar också ställa frågorna eftersom de har läst om det på internet.

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?

– Jag tycker att det skulle vara intressant att ta reda på hur en person som många uppfattar som helt galen, egentligen är när man kommer vederbörande inpå livet. Det finns många exempel på människor, som utanför vår omedelbara sfär uppfattas som helt tokiga. Varför inte Idi Amin? Någonstans har även en sådan person ett hjärta som slog. Det är viktigt att försöka förstå saker som ligger långt ifrån en själv.

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Kräv inte av andra det du inte kräver av dig själv. Sedan är det viktigt att försöka förstå att alla har olika ”winning formulas”, det vill säga strategier för hur man skall agera för att klara av pressade situationer. Ibland blir det helt fel och ibland drabbas andra oförskyllt. Du ska inte acceptera att människor beter sig illa eller bryter mot lagen, men om du förstår varför kanske det går att göra någonting åt det.

Berätta något som inte så många känner till om dig.

– Jag började som scout och ungdomsledare i kyrkan. Jag studerade teologi till en början. Det var en mycket givande studietid, skönt att få spåna fritt utan att det lades så mycket vikt vid det mekanistiska. Jag gick således från teologi och filosofi till psykologi, för att sedan bli doktor.

Om du vann 5 miljoner, vad skulle du göra då?

– Jag skulle nog sätta sprätt på dem fort, fördela dem på barnen och välgörenhet. Sedan skulle jag fortsätta att leva som vanligt.

Vilken är din favoritpryl?

– Min Iphone, den hjälper mig att organisera tillvaron. Jag är lite beroende av den och om jag skulle glömma den hemma en dag skulle jag nog känna mig naken.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.