Var tredje KOL-patient har aldrig gjort en spirometri
Antalet drabbade i KOL ökar för varje år. I dagsläget har en halv miljon svenskar sjukdomen, men endast 20 procent får en diagnos. ”KOL måste få en högre prioritet”, säger specialistläkaren Peter Odebäck under ett seminarium om våra vanligaste folksjukdomar.
Närmare 700 000 svenskar lever med någon av diagnoserna KOL, förmaksflimmer eller hjärtsvikt. Men en stor del av dessa patienter vet inte om sin sjukdom eftersom diagnostisering vanligtvis sker sent under sjukdomsförloppet.
– Om bara några år kommer KOL vara världens tredje vanligaste dödsorsak. Tittar vi på Sverige är vi redan där, säger Peter Odebäck som är specialistläkare i allmänmedicin.
I dag beräknas uppemot en halv miljon svenskar ha kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Sjukdomen karaktäriseras av en bestående inflammation i lungträdet som involverar både större luftvägar och bronkioler. Den konstanta inflammationen orsakar obstruktion samt en progressiv kollaps av alveolerna vilket leder till en stor aktiv lungvolym.
Av de 500 000 personer som är drabbade av KOL får i genomsnitt 20 procent en diagnos. Dessutom är det få patienter som genomför en komplett spirometri.
– I dag vet vi att var tredje patient med en KOL-diagnos aldrig har gjort en spirometri. Enligt kvalitetsbokslutet för Stockholm län 2013 fick endast två procent av alla listade patienter genomföra en spirometri – den siffran behöver fyrdubblas om vi ska kunna hitta fler KOL-drabbade i god tid.
En effektiv behandling i ett tidigt skede av sjukdomen är a och o, betonar Peter Odebäck.
– Det kan hejda sjukdomsförloppet och utgöra skillnaden mellan ett aktiv pensionärsliv och ett liv med kronisk andningssvikt och syrgasbehandling.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Förenklade rutiner för spirometri
KOL ökar drastiskt bland svenskarna och risken att insjukna stiger med åldern. Årligen dör närmare 3 000 personer till följd av sjukdomen, enligt statistik från Hjärt-lungfonden. Men mortaliteten är sannolikhet högre än så eftersom det finns en utbredd underdiagnostisering.
– Underdiagnostiken bottnar i kombination av att personen bär på skamkänslor och därför inte söker vård, samt att primärvården har svårt att hitta dessa patienter. Nu finns dock ett förslag om att införa screening för KOL med hjälp av en enkel mätare – därmed kan vi enklare identifiera vilka patienter som behöver en komplett spirometri.
Om några månader släpper Socialstyrelsen uppdaterade nationella riktlinjer för KOL och astma. Det nya materialet har ett tydligare styr- och ledningsperspektiv, samt ett större fokus på fysisk aktivitet som behandling. Den uppdaterade versionen innehåller även reviderade rekommendationer gällande dynamisk spirometri, påpekar Peter Odebäck.
– I riktlinjerna finns nya och förenklade rutiner för spirometrin vid KOL. Jag tror det leder till att vi kommer identifiera fler patienter i fortsättningen.
Seminariet arrangerades av hjärt- och lungsjukas riksförbund, Hjärt och Lung.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Sarkoidos
En idiopatisk, granulomatös, inflammatorisk multisystemsjukdom av okänd orsak som oftast påverkar lungor och intratorakala lymfkörtlar, men som även kan ha extrathorakala manifestationer.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu