Akut bronkit
Bakgrund
- Det saknas en allmänt accepterad definition av akut bronkit. Varianter på nedanstående sammanfattar ungefär tillståndet:
- Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet
Epidemiologi
- Uppstår som regel sekundärt till övre luftvägsinfektioner.
- Vanligast på hösten och vintern.
Etiologi och patogenes
- Infektion antas vara den utlösande orsaken, med stor sannolikhet viral sådan även om det endast är i runt 25 % av fallen man kunnat isolera virus vid akut bronkit.
- Vanligast bland identifierade virus är influensavirus eller RS-virus.
- Mycoplasma pneumoniae, Clamydia pneumoniae och Bordetella pertussis kan vara etiologiska agens, men då många är bärare och slemhinnan inte tycks vara invaderad vid provtagning är det inte fastslaget.
ICD-10
- J20 Akut bronkit
Anamnes
- Övre luftvägsinfektion föregår i regel bronkit.
- Hosta dag och natt är huvudsymtomet.
- Ofta måttlig andfåddhet, och ömhet i bröstet som förvärras under hostan.
- Purulent expektorat är vanligt efter cirka en veckas sjukdom.
- Feberkänsla kan upplevas.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Kliniska fynd
- Auskultation kan avslöja pipljud eller inspiratoriska rosslande biljud bilateralt, men avvikande ljud påvisas inte alltid.
- Respirationsfrekvensen är normal eller bara lätt förhöjd.
- Som regel gott allmäntillstånd.
Utredning av akut bronkit
- Vid typiska symtom och typiska fynd vid lungauskultation samt bra allmäntillstånd är kompletterande undersökningar inte nödvändigt.
- CRP används inte för att ställa diagnos.
- Vid tecken och misstanke på pneumoni måste det uteslutas.
Differentialdiagnoser
- Pneumoni, särskilt mykoplasma- eller klamydia-agens.
- Vanlig förkylning.
- Astma.
- Akut bronkiolit.
Behandling av akut bronkit
- Antibiotika har ingen effekt oavsett genes (bakterier, virus eller mykoplasma).
- Bör endast övervägas i utvalda fall, såsom äldre multisjuka och liknande patientgrupper som inte inkluderats i studierna som ligger till grund från avrådan av antibiotkabehandling.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Egenbehandling
- Rökstopp om patienten röker.
Läkemedelsbehandling
- Inga hostmediciner har god evidens, men kan provas (både receptbelagda och receptfria).
- ß2-agonister kan ges vid obstruktiva besvär.
Komplikationer
- Omkring en på fyra av patienterna hostar i mer än 4 veckor och vissa av dessa upplever besvär upp till 6 månader (post-bronkit-syndrom).
Prognos
- Akut bronkit uppfattas som en mild självbegränsande sjukdom.
- Det finns lite data på prognos och komplikationer som kronisk hosta eller progression till kronisk bronkit eller lunginflammation.
Källor
- Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård. Smi, Läkemedelsverket, Strama (2019) https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/b/behandlingsrekommendationer-for-vanliga-infektioner-i-oppenvard/ Hämtad 2019-08-28.
- Kinkade S, Long NA. Acute bronchitis. Am Fam Physician 2016; 94(7): 560-5. pmid:2792920
- Smith SM, Fahey T, Smucny J, et al. Antibiotics for acute bronchitis. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Mar 1;3:CD000245.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Astma – senaste nytt inom området
Här kan du läsa en sammanfattning om vad som är nytt inom området astma gällande exempelvis kombinationsbehandlingar, biologiska läkemedel, allergispecifik immunterapi, Precisionsmedicin och digitala verktyg.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
-
Kombinationsbehandling mer effektiv vid astma
Nya forskningsresultat visar att kortverkande beta 2-stimulerare tillsammans med glukokortikoid ger bättre resultat vid astma jämfört med behandling med enbart beta 2-stimulerare.
-
Lungcancernyheter från ESMO 2021
Under den europeiska kongressen inom onkologi, ESMO, presenterades i år flera nyheter som har betydelse för framtidens lungcancervård. Dessa kan du ta del av i en kongressrapport här.