Akut bronkit
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Bakgrund
- Det saknas en allmänt accepterad definition av akut bronkit. Varianter på nedanstående sammanfattar ungefär tillståndet:
- Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet
Epidemiologi
- Uppstår som regel sekundärt till övre luftvägsinfektioner.
- Vanligast på hösten och vintern.
Etiologi och patogenes
- Infektion antas vara den utlösande orsaken, med stor sannolikhet viral sådan även om det endast är i runt 25 % av fallen man kunnat isolera virus vid akut bronkit.
- Vanligast bland identifierade virus är influensavirus eller RS-virus.
- Mycoplasma pneumoniae, Clamydia pneumoniae och Bordetella pertussis kan vara etiologiska agens, men då många är bärare och slemhinnan inte tycks vara invaderad vid provtagning är det inte fastslaget.
ICD-10
- J20 Akut bronkit
Anamnes
- Övre luftvägsinfektion föregår i regel bronkit.
- Hosta dag och natt är huvudsymtomet.
- Ofta måttlig andfåddhet, och ömhet i bröstet som förvärras under hostan.
- Purulent expektorat är vanligt efter cirka en veckas sjukdom.
- Feberkänsla kan upplevas.
Kliniska fynd
- Auskultation kan avslöja pipljud eller inspiratoriska rosslande biljud bilateralt, men avvikande ljud påvisas inte alltid.
- Respirationsfrekvensen är normal eller bara lätt förhöjd.
- Som regel gott allmäntillstånd.
Utredning av akut bronkit
- Vid typiska symtom och typiska fynd vid lungauskultation samt bra allmäntillstånd är kompletterande undersökningar inte nödvändigt.
- CRP används inte för att ställa diagnos.
- Vid tecken och misstanke på pneumoni måste det uteslutas.
Differentialdiagnoser
- Pneumoni, särskilt mykoplasma- eller klamydia-agens.
- Vanlig förkylning.
- Astma.
- Akut bronkiolit.
Behandling av akut bronkit
- Antibiotika har ingen effekt oavsett genes (bakterier, virus eller mykoplasma).
- Bör endast övervägas i utvalda fall, såsom äldre multisjuka och liknande patientgrupper som inte inkluderats i studierna som ligger till grund från avrådan av antibiotkabehandling.
Egenbehandling
- Rökstopp om patienten röker.
Läkemedelsbehandling
- Inga hostmediciner har god evidens, men kan provas (både receptbelagda och receptfria).
- ß2-agonister kan ges vid obstruktiva besvär.
Komplikationer
- Omkring en på fyra av patienterna hostar i mer än 4 veckor och vissa av dessa upplever besvär upp till 6 månader (post-bronkit-syndrom).
Prognos
- Akut bronkit uppfattas som en mild självbegränsande sjukdom.
- Det finns lite data på prognos och komplikationer som kronisk hosta eller progression till kronisk bronkit eller lunginflammation.
Källor
- Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård. Smi, Läkemedelsverket, Strama (2019) https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/b/behandlingsrekommendationer-for-vanliga-infektioner-i-oppenvard/ Hämtad 2019-08-28.
- Kinkade S, Long NA. Acute bronchitis. Am Fam Physician 2016; 94(7): 560-5. pmid:2792920
- Smith SM, Fahey T, Smucny J, et al. Antibiotics for acute bronchitis. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Mar 1;3:CD000245.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.