Svensk cancervård engagerar amerikanska studenter
Cancerns historia, kliniska aspekter av olika cancerformer, diagnostiska metoder och behandlingsformer – ur ett svenskt perspektiv. Det är vad onkologen Magnus Bäcklund, på uppdrag av DIS (Studie abroad in Scandinavia), föreläser om för de amerikanska gäststudenterna.

Initiativet kom redan 1950 men det blev inte verklighet förrän långt senare. Det var i Danmark som studieplattformen DIS, Studie abroad in Scandinavia, först kom igång och nyligen realiserades detta även i Sverige. Det innebär att studenterna får välja mellan en mängd olika kurser, alla med ett skandinaviskt perspektiv, som de läser under en termin.
– Studenterna får läsa kurser som de sedan kan tillgodoräkna sig i sina universitetsutbildningar i USA. Det är blandade kurser, allt ifrån vikingarnas historia till den kursen jag håller om cancer. Det är ett perfekt tillfälle att få se och lära sig mer om Skandinavien. Intresset för DIS Stockholm är stort men ändå har det knappt skrivits om det i svenska medier, säger Magnus Bäcklund, överläkare på Christinakliniken vid Sophiahemmet samt Karolinska institutet, tillika NetdoktorPro:s expert.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Likheter och skillnader i världen
Undervisningen sker i Musikhögskolans nya lokaler och NetdoktorPro är på plats när Magnus Bäcklund håller sitt första föredrag. När de 15 studenterna är på plats förklarar Magnus Bäcklund att han kommer börja med grunderna inom tumörbiologi, uppkomsten av cancer, hur det kan behandlas och skillnader i världen vad gäller olika cancerformers spridning.
– I Sverige är de vanligaste cancerformerna bröstcancer och prostatacancer. Inte lungcancer som i resten av världen på grund av att vi inte röker så mycket i Sverige, säger han och nämner snuset som en förklaring.
Han jämför även könsfördelning, åldersfördelning, antal botade och dödsfall mellan olika länder. Namn som uppmärksammas är bland annat Hans Rosling och 104-åriga Dagny Carlsson som hjälper äldre patienter till användandet av e-hälsa.
Fler professorer kommer involveras
Genom kursens gång kommer Magnus Bäcklund ge exempel på molekylära, genetiska och biologiska händelser i samband med canceretiologi, cancersymptom och mål för cancerbehandling för att belysa kliniska aspekter. Även forskningsmetodik och psykosociala perspektiv kommer behandlas under kursen.
– Min uppfattning är att studenterna är mycket ambitiösa och glada för att vara här. Sannolikt kommer kursutbudet öka och ännu fler lärare från bland annat Karolinska Institutet kommer involveras.
Här kan du läsa mer om DIS Stockholm och kursen som Magnus Bäcklund håller i:
http://disabroad.org/stockholm/courses/tumor-biology-and-oncology/
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.