Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Onkologi

Svensk cancervård engagerar amerikanska studenter

Cancerns historia, kliniska aspekter av olika cancerformer, diagnostiska metoder och behandlingsformer – ur ett svenskt perspektiv. Det är vad onkologen Magnus Bäcklund, på uppdrag av DIS (Studie abroad in Scandinavia), föreläser om för de amerikanska gäststudenterna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-26

Svensk cancervård engagerar amerikanska studenter
Annons

Initiativet kom redan 1950 men det blev inte verklighet förrän långt senare. Det var i Danmark som studieplattformen DIS, Studie abroad in Scandinavia, först kom igång och nyligen realiserades detta även i Sverige. Det innebär att studenterna får välja mellan en mängd olika kurser, alla med ett skandinaviskt perspektiv, som de läser under en termin.

– Studenterna får läsa kurser som de sedan kan tillgodoräkna sig i sina universitetsutbildningar i USA. Det är blandade kurser, allt ifrån vikingarnas historia till den kursen jag håller om cancer. Det är ett perfekt tillfälle att få se och lära sig mer om Skandinavien. Intresset för DIS Stockholm är stort men ändå har det knappt skrivits om det i svenska medier, säger Magnus Bäcklund, överläkare på Christinakliniken vid Sophiahemmet samt Karolinska institutet, tillika NetdoktorPro:s expert.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Likheter och skillnader i världen

Undervisningen sker i Musikhögskolans nya lokaler och NetdoktorPro är på plats när Magnus Bäcklund håller sitt första föredrag. När de 15 studenterna är på plats förklarar Magnus Bäcklund att han kommer börja med grunderna inom tumörbiologi, uppkomsten av cancer, hur det kan behandlas och skillnader i världen vad gäller olika cancerformers spridning.

Annons
Annons

– I Sverige är de vanligaste cancerformerna bröstcancer och prostatacancer. Inte lungcancer som i resten av världen på grund av att vi inte röker så mycket i Sverige, säger han och nämner snuset som en förklaring.

Han jämför även könsfördelning, åldersfördelning, antal botade och dödsfall mellan olika länder. Namn som uppmärksammas är bland annat Hans Rosling och 104-åriga Dagny Carlsson som hjälper äldre patienter till användandet av e-hälsa.

Fler professorer kommer involveras

Genom kursens gång kommer Magnus Bäcklund ge exempel på molekylära, genetiska och biologiska händelser i samband med canceretiologi, cancersymptom och mål för cancerbehandling för att belysa kliniska aspekter. Även forskningsmetodik och psykosociala perspektiv kommer behandlas under kursen.

– Min uppfattning är att studenterna är mycket ambitiösa och glada för att vara här. Sannolikt kommer kursutbudet öka och ännu fler lärare från bland annat Karolinska Institutet kommer involveras.

Annons
Annons

Här kan du läsa mer om DIS Stockholm och kursen som Magnus Bäcklund håller i:

http://disabroad.org/stockholm/courses/tumor-biology-and-oncology/


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.