Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Akupunktur lindrar illamående

En ny svensk studie visar att akupunktur lindrar illamående under strålbehandling mot cancer, men det fungerar lika bra med fusknålar, skriver Dagens Nyheter. Akupunktur har bättre effekt än läkemedel, visar resultaten från studien. Att det funkar lika bra med fusknålar menar forskarna beror på vikten av hur man tar hand om patienten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-25

Annons

En ny svensk studie visar att akupunktur lindrar illamående under strålbehandling mot cancer, men det fungerar lika bra med fusknålar, skriver Dagens Nyheter.

Akupunktur har bättre effekt än läkemedel, visar resultaten från studien. Att det funkar lika bra med fusknålar menar forskarna beror på vikten av hur man tar hand om patienten.

Annons
Annons

– Vår studie visar att det inte var nålsticken och stimuleringen av traditionella akupunkturpunkter som gav effekten. Det som lindrar illamående tror vi var det allmänna omhändertagandet av patienten, säger Anna Enblom, sjukgymnast och medicine doktor till TT.

Hon är också huvudförfattare till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Tillsammans med hennes medförfattare har de följt 277 patienter, varav 80 procent av dessa var kvinnor. Merparten har någon form av gynekologisk cancer eller mag-tarmcancer

    Källor

  • Dagens Nyheter (TT). - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/omvardnad-lindrar-illamaende

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.