Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Antalet bröstcancerfall ökar i fattiga länder

Nu visar en helt ny rapport att antalet bröstcancerfall har ökat dramatiskt. Över 50 procent av alla nya fall drabbar kvinnor i fattigare länder, främst i Asien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Jonas Bergh, en av Sveriges ledande cancerforskare menar att det är längre livslängd och högre levnadsstandard som ligger bakom ökningen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-16

Annons

Nu visar en helt ny rapport att antalet bröstcancerfall har ökat dramatiskt. Över 50 procent av alla nya fall drabbar kvinnor i fattigare länder, främst i Asien, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Jonas Bergh, en av Sveriges ledande cancerforskare menar att det är längre livslängd och högre levnadsstandard som ligger bakom ökningen.

Annons
Annons

– Ju mer västerländskt levnadssätt man har, desto större bli risken. Och i länder som inte har motsvarande resurser som i västvärlden kommer det att bli oerhört kostsamt att behandla bröstcancer, säger han.

Under en 30 års period har antalet bröstcancerfall gått från 600 000 till 1,6 miljoner. Trots ökningen av bröstcancerfall i fattiga länder är det fortfarande kvinnor över 50 år i i-länder som drabbas mest.

Den nya rapporten publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet. Läs abstract till rapporten här.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4698590

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.