Digital version av vårdplan ska bidra till bättre dialog med patienterna
I enlighet med den nationella cancerstrategin ska alla patienter med cancer erbjudas en skriftlig, individuell vårdplan. Snart finns också ”Min vårdplan Cancer” i elektronisk form i alla sex sjukvårdsregioner.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Min vårdplan Cancer har funnits i pappersform sedan 2013. Den elektroniska versionen ska fungera som ett interaktivt verktyg för att skapa delaktighet, trygghet och förståelse hos patienter och deras närstående. En av fördelarna med det nya formatet är möjligheten att kommunicera på användarnas villkor, skriver Sveriges kommuner och landsting, SKL i ett pressmeddelande.
– Det är behandlaren som tillsammans med patienten väljer vilken information och vilka formulär som ska synas för patienten, baserat på patientens behov. Både behandlaren och patienten kan dokumentera i vårdplanen och kommunicera med varandra genom meddelandefunktionen, berättar Lina Sarv, projektledare för införandeprojektet på SKL.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Dessa cancerdiagnoser omfattas av den digitala versionen
De verksamheter som håller på att införa den elektroniska versionen arbetar med diagnoserna bröstcancer, prostatacancer, huvud/halscancer, tjock-och ändtarmscancer, peniscancer, lungcancer, malignt melanom och hjärntumörer. Andra verksamheter kan ansluta sig allteftersom.
I vårdplanen kan patienten få en överblick och läsa information om sin utredning, behandling och planerade uppföljningar samt få tips och råd om egenvård.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Alla patienter ska erbjudas en vårdplan
Cancerstrategins målsättning är att alla patienter ska få en vårdplan, oavsett form. I en stor patientundersökning som Netdoktor genomfört bland patienter med myelom uppgav endast varannan av deltagarna att de har en skriftlig vård- eller behandlingsplan.
Vet vi hur många patienter som faktiskt har en vårdplan idag?
– Man kan konstatera att alla inte har en vårdplan, men någon exakt siffra på hur många patienter i landet som inte har en vårdplan finns inte. I Stockholm vet vi att det är drygt 50 procent av patienter med huvud-hals, gynekologisk, hematologisk och övre gastrointestinal cancer som har fått en vårdplan, i det här fallet skriftlig, säger Bodil Westman, projektledare på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, till Netdoktor.
Införandet av elektroniska vårdplanen är nu i startskedet. Hittills har ett femtiotal patienter fått en elektronisk vårdplan.
– Initialt är ett tjugotal verksamheter på gång att införa elektronisk Min vårdplan runt om i landet. Hittills är två verksamheter igång, resten väntas komma igång fram till och med februari 2019, och ytterligare verksamheter har visat intresse. De verksamheter som redan är igång har hand om patienter med bröstcancer på Sahlgrenska universitetssjukhus samt patienter med huvud-halscancer på Nya Karolinska sjukhuset, NKS, säger Lina Sarv, till Netdoktor.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- SKL - https://skl.se/halsasjukvard/ehalsa/nyhetsarkivehalsa/arkivehalsa/battredialogmedelektroniskvardplan.24334.html
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...
-
Forskare utreder – finns det samband mellan tatueringar och cancer?
Parallellt med att allt fler tatuerar sig ökar också antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna. Nu utreder forskare vid Lunds Universitet eventuella samband mellan just tatueringar i kombination med sol och cancer.