Fetma ligger bakom tusentals cancerfall
Fetma kan gå om rökning som främsta påverkbara orsak till cancer, befarar Cancerfonden i en ny rapport. Drygt 2000 cancerfall i Sverige varje år har direkt koppling till övervikt och fetma, och antalet fall blir allt fler.

Vi svenskar blir allt mer överviktiga och idag lever nästan hälften av den vuxna befolkningen med övervikt eller fetma. Övervikt och fetma ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, men också för för olika cancerformer.
I en ny rapport menar Cancerfonden att mellan 11 000 och 34 000 nya cancerfall kommer inträffa inom de närmaste 20 åren, om trenden inte bryts. Det skulle i så fall betyda att sex av tio vuxna svenskar snart har en förhöjd risk för cancer på grund av sin vikt.
– Vi har sedan länge vetat att levnadsvanorna i Sverige blir sämre och mer ojämlika. För vissa åldersgrupper har andelen med övervikt fördubblats sedan 1980-talet. Flera faktorer talar för att övervikt i en framtid kan passera rökning som den största påverkbara riskfaktorn för cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.
Framför allt finns det 13 cancerformer där kopplingen till övervikt och fetma är extra tydligt:
- Bröstcancer
- Levercancer
- Njurcancer
- Bukspottkörtelcancer
- Magsäckscancer
- Gallblåsecancer
- Äggstockscancer
- Ändtarmscancer
- Livmoderkroppscancer
- Tjocktarmscancer
- Multipelt myelom (benmärgscancer)
- Matstrupscancer
Källa: Cancerfonden
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Vill att regeringen tar fram handlingsplan
I rapporten uppmanar Cancerfonden regeringen att ta fram en nationell strategi och handlingsplan med åtgärder för hälsosammare levnadsvanor och bättre folkhälsa i Sverige. Två åtgärder som Cancerfonden anser bör införas är en särskild skatt på sockersötade drycker, och att skärpa lagstiftningen kring marknadsföring av livsmedel riktad mot barn.
– Självklart är det i slutändan vi människor själva som väljer hur vi ska leva våra liv. Men politiken har en viktig uppgift att stödja och skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt. Att minska rökningen så mycket som har skett de senaste decennierna i Sverige hade aldrig varit möjligt utan kraftfulla och långsiktiga politiska åtgärder. Vi behöver göra det igen, säger Ulrika Årehed Kågström i pressmeddelandet.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/press/fetma-kan-ga-om-rokning-som-orsak-till-cancer
- TT/Omni - http://tt.omni.se/overvikt-orsakar-tusentals-cancerfall/a/8mXd22
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.