Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Fördel med paus från hormonpreparat vid bröstcancer

Nya fynd visar att det är möjligt att göra avbrott i medicinering mot hormonkänslig bröstcancer - utan att effekten av behandlingen påverkas. Dessutom mår kvinnor bättre om de får en paus från hormonpreparat varje år.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det är inte fantastiskt stora skillnader men de är ändå synliga. Livskvaliteten var lite bättre, eller lite mindre försämrad, bland dem som fick behandling med uppehåll, säger Per Karlsson, professor i onkologi vid Sahlgrenska akademin, överläkare på universitetssjukhuset och ansvarig för den svenska delen av läkemedelsstudien.

Bieffekter som stelhet i kroppen och sköra slemhinnor i underlivet är vanligt hos kvinnor som får antihormonell behandling mot bröstcancer. I en studie publicerad i tidskriften Lancet avtog dessa besvär något hos de kvinnor som fick göra tre månader långa behandlingsuppehåll varje år, jämfört med kontrollgruppen.

– Det är inte enkelt att hålla på länge med en antihormonell behandling. Många mår riktigt dåligt av medicinerna och för vissa kan det vara rimligt med uppehåll. Men detta får inte misstolkas så att alla tror att de ska göra uppehåll, framförallt inte de första fem åren. Standardbehandling är fortfarande kontinuerlig medicinering, säger Per Karlsson.

Annons
Annons

Läs hela studien här.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nya-ron-kan-oppna-for-pauser-i-viss-medicinering-mot-brostcancer.cid1532420

Annons
Annons
Annons

Annons