Längre liv vid svår cancer med ny teknik
Med hjälp av ett webbverktyg förbättrades överlevnaden hos patienter med spridd cancer, enligt en randomiserad studie. "Resultaten ser väldigt bra ut. Som onkolog blir jag glad över att se en förbättrad överlevnad på flera månader med ett så pass enkelt komplement till palliativ vård", säger Magnus Bäcklund.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Med webbverktyget kallat STAR kan patienterna själva via en läsplatta rapportera in symtom till följd av cytostatikaterapi. Patientdatan samlas i en rapport som läkaren kan ta fram vid besök på kliniken. Skulle patienten ha svåra eller förvärrade symtom innan läkarbesöket skickas en så kallad alert via mejl till en sjuksköterska.
Läs även: Just nu sker en fantastisk utveckling på blodcancerområdet
Närmare 770 patienter med svår spridd cancer i bland annat lungor och bröst var inkluderade i studien, som pågick mellan 2007 och 2011. Några av symtomen som rapporterades in var illamående, försämrad aptit, svårigheter att andas, trötthet och yrsel. Symtomen graderades med hjälp av en särskild poängskala. Bland deltagare som använde webbverktyget var överlevnaden i snitt var 31 månader, jämfört med 26 månader i kontrollgruppen. Forskarna bakom studien lyfter fram tre möjliga förklaringar:
- Sjukvården kan bättre ta hand om symtom innan de orsakat mer allvarliga komplikationer.
- Interventionen höjer patietnernas fysiska funktionsnivå, vilket är kopplat till bättre överlevnad.
- Hanteringen av biverkningar från cytostatika, vilket kan göra att patienterna kan stå på behandlingen längre.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Stor betydelse för sjukvården
Studien presenterades på American Society of Clinical Oncology 2017, under en plenarsession där man uppmärksammade forskning som anses ha stor betydelse för sjukvården.
– Jag är imponerad av att studien påbörjades redan för tio år sedan. I USA är man alltså tidig på bollen gällande olika tekniska lösningar för patienter. I Sverige ser däremot bilden annorlunda ut. Här används e-hälsa flitigt inom exempelvis reumatologin, men vi har egentligen inte kommit någonstans när det gäller cancerpatienter, säger Magnus Bäcklund, onkolog vid ASIH Stockholm södra.
Tips på patientfall om cancer på NetdoktorPro:
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/04/enkel-teknik-gav-langre-liv-vid-svar-cancer/
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.