Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Ny behandlingsmetod för livmodercancer

Spiral är i dag ett vanligt preventivmedel för kvinnor, men nu visar ny forskning att spiralen även kan användas för att behandla livmodercancer i framtiden.
Annons

Spiral är i dag ett vanligt preventivmedel för kvinnor, men nu visar ny forskning att spiralen även kan användas för att behandla livmodercancer i framtiden, uppger Vetenskapsradion. Spiralen fungerar som så att den släpper ifrån sig hormoner i livmodern som gör att cellernas tillväxt hämmas, och kombineras med en injektion en gång i månaden med en annan sorts hormon som gör att produktionen av östrogen stoppas.

Det är en grupp italienska forskare som ligger bakom den nya studien. Deltagarna i studien har varit kvinnor med ett tidigt stadium av livmodercancer. De fick ha spiral under ett års tid och efter denna tid togs spiralen ut om cancertumören inte hade växt. Enligt studien kunde flertalet av kvinnor få barn efter behandlingen, men läkarna rekommenderade ändå att kvinnorna bör operera bort livmodern när de uppnått antal önskade barn, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons
Annons

I dag behandlas livmodercancer vanligen genom att livmodern opereras bort. Men nu menar forskarna att spiralbehandling i framtiden skulle kunna vara ett alternativ för unga kvinnor som vill försöka få barn.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4053691

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.